НОВИНИ

Парламентът прие окончателно Изборния кодекс

След скандали парламентът прие окончателно Изборния кодекс. Депутатите преговаряха днес до последния момент по финалните текстове.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:00, 28.04.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Парламентът реши изборни секции в чужбина да се откриват и в градове, където няма посолства и консулства. В страните от Европейския съюз това ще става в градовете, където са подадени поне 100 заявления.

В държавите извън Евросъюза такива секции ще могат да бъдат създавани в населени места, където има поне един милион жители.

След гласуването ДПС напуснаха заседанието. Депутатите също така дадоха възможност избори и референдум да могат да се провеждат на една и съща дата. Преди това скандал избухна в пленарната зала, когато стана ясно, че е внесен допълнителен доклад по промените в кодекса от Правната комисия. От опозицията заявиха, че тя не е заседавала.

От ляво поискаха оставката на шефа на комисията Данаил Кирилов. От ГЕРБ го защитиха и заявиха, че не трябва негативната енергия да се насочва срещу един човек.

;
Четин Казак - ДПС: "Този доклад за нас е фалшификат.
Хамид Хамид - ДПС: "Аз и моите колеги обикаляхме и питахме къде ще бъде заседанието на правната комисия. Какви са тези криминални заседания, госпожо председател? Това не си го беше позволявала даже госпожа Фидосова".
Емил Димитров - Патриотичен фронт: "И аз обикалях като колегите от ДПС, защото не знаех къде е и накрая отидох в кабинета на господин Главчев, за да разбера къде е и се оказа, че заседанието е при него. То се проведе, аз разписах съответния документ и всичко беше наред. Може би не сте проявили достатъчно активност или сте били незаинтересовани".
Данаил Кирилов - ГЕРБ: "Не е имало заседание на правна комисия. Докладът в този вид е изготвен за ваше удобство. Аз също търсих и свидетели са ми мнозинството депутати, също си търсих членовете в предходната почивка да ги поканя и да им покажа и да коментираме".
Янаки Стоилов - БСП лява България: "Аз призовавам и ПГ на ГЕРБ да предприеме съответните действия по отстраняване на г-н Кирилов като председател на тази комисия".
Цецка Цачева, председател на НС: "Предлагам ви да се въздържате от емоциите, които демонстрирате в момента!"
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: "Председателството на Дани Кирилов като шеф на правната комисия - това не е лично негово решение, това е резултат на разговори, които са водени през последните няколко дни. Защо трябва да фокусираме тази негативна енергия към един човек?"
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба в НВИМ за 140-ата годишнина от Априлското въстание
Изложба в НВИМ за 140-ата годишнина от Априлското въстание
Полицаи заловиха крадци на кабели
Полицаи заловиха крадци на кабели