НОВИНИ

Пеликаните и туристите се завръщат в Сребърна

Повече от 80 са вече пеликаните в резервата Сребърна. След края на януарските студове, заедно със затоплянето на времето, край езерото се установи първото по-голямо ято за тази година.

bnt avatar logo
от Ивелина Белчева
21:23, 12.02.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Вече близо една година 6 модерни термични камери денонощно подават на живо по Интернет картина от живота на пернатото население в резервата. За специалистите в момента най-интересна е пеликанската колония, населила изградените платформи.

„Почиват си, в гнездата са. Смятаме, че има и яйца, въобще активно е започнало мътенето”, каза Анелия Николова – директор на Дирекция „Превенция и биоразнообразие” – РИОСВ- Русе.

Тази пролет броят на пеликаните може да достигне и 75 двойки, надяват се в Екоинспекцията. Кметът на село Сребърна - Георги Иванов, обаче брои туристите и се безпокои, че условията за тях не са достатъчно добри.

„Пречиствателната станция не е довършена, също и канализацията, улиците са целите в дупки”, смята Георги Иванов - кмет на село Сребърна, Община Силистра.

Тук къщи за гости вече са отворили предимно чужденците, които трайно са се заселили в Сребърна. Българите изчакват първо Общината да отдели пари за благоустрояването на селото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова схема за телефонни измами
Нова схема за телефонни измами
Московски: Гръцкият Червен кръст не реагира на призива за помощ за превозвачите
Московски: Гръцкият Червен кръст не реагира на призива за помощ за превозвачите