НОВИНИ

Фирма фантом предлага кредитни карти в интернет

За това сигнализираха наши зрители. За да бъде получена картата, кандидатстващият трябва да преведе в специално посочена сметка определена сума пари.

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
20:04, 12.02.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Мая Маринова попада на реклама за кредитна карта в социалните мрежи. Решава да кандидатства онлайн за 10 хиляди лева и попълва заявлението в сайта.

Мая Маринова: "Това става в петък нощта, ама наистина нощта като говоря след 12 часа е било. Учудването ми беше, че в събота когато станах към 8 часа и си отворих пощата имаше изненада, че аз съм одобрена".

По-късно през деня Мая се обажда на посочения телефон за връзка. Изненадата е пълна, когато разбира, че за да получи картата, първо трябва да плати.

Мая Маринова: "Попитах, след като ми преведат тези 10 хиляди лева, нали тогава ще си вземат парите, което е нормално. О, не казва, не. Първо ще внесете 152,50 лв. по наша сметка и вече след 7 работни дни ще си получа кредитната карта".

Решаваме да влезем в страницата на сайта, за да проверим как точно работи схемата. Не откриваме нито ясно посочено име на фирмата, нито адрес и седалище. Опитахме се да се свържем на посочения телефон, за да разговаряме със служител.

Справка в Търговския регистър показа, че фирма с такова име не е регистрирана. Обърнахме се и към Българската народна банка, за да проверим легитимността на финансовата къща.


;

От институцията ни отговориха, че Българска народна банка не е лицензирала като платежна институция по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи, юридическо лице с наименование „UseitCard”.

Според БНБ от интернет страницата на фирмата не може да бъде установено дали при предоставянето на услугите са спазени изискванията на Закона за потребителския кредит и Закона за предоставяне на финансови услуги от разстояние. И допълват още.

Извършването без съответно разрешение по занятие на банкови, застрахователни или други финансови сделки, както и предоставянето на платежни услуги, за които се изисква такова разрешение, представлява престъпление против паричната и кредитната система, по смисъла на чл. 252 от Наказателния кодекс. Във връзка с гореизложеното, БНБ ще предприеме съответните действия и ще сезира компетентните органи.

Остава въпросът как да разберем, че може би сме жертва на измама? Ако в офертата липсва ясна информация какви са условията, при които кредитът се отпуска и изплаща, и има отказ да бъде предоставена такава, става въпрос за злоупотреба.

Комисията за защита на потребителите започна проверка по случая. Техният съвет е колкото и спешна нужда от пари да имате, да не прибързвате със сключването на сделката, докато не сте изяснили напълно условията, при които подписвате договора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сезонът на мартениците започна
Сезонът на мартениците започна
Нов случай на грип в Пловдив
Нов случай на грип в Пловдив