НОВИНИ

Провал с проект за образование на роми

Една ромска организация фалира след работата си по проект с образователното министерство. Случаят заслужава внимание, защото става дума за единствената организация, която се опитва да работи в "Максуда" във Варна - кварталът с най-тежките проблеми с ромското население. И вместо устойчив проект по интеграция на децата в училище, в момента се водят стотици дела за неизплатени сметки.

Мария Чернева
от Мария Чернева Светлана Ганчева
19:51, 12.02.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Тук само се оцелява. От студа, от глада. Бутат къщите им, гонят ги, лъжат ги. Приковани на дъното, иди им обяснявай, че образованието е техния шанс. И само една неправителствена организация има сърце да работи с тях. Преди две години сдружение "Обновление" започнали проект - да върнат децата в училище. Трудно, но сложили основите.

Ридван Сали - председател на сдружение "Обновление": Имахме наставници да извежда децата от домовете, да стават преводачи и между майките и учителите, да посещават училището, където да наблюдават хигиената на децата.

Емилия Ковачева - учителка: Даваше възможност на деца да добият представа какво се случва в едно училище. Да добият, ако щете увереност, че биха могли да се справят.

Мирка Филчева - учителка: Доста трудно ги събирахме да дойдат в училище.

Лидия Нейкова - учителка: Ние в най-големите горещини сме ходили да събираме децата, да ги убеждаваме да идват.


;

Но сдружението не случило на партньор. В случая Министерството на образованието. Преводите закъснявали с месеци, приемане на отчетите също. И вместо помощ, сдружението било крайно затруднено в работата си.

Ридван Сали - председател на сдружение "Обновление": Тези пари са 100 процента безвъзмездни, а ние трябва да влагаме наши пари да доказваме, че сме изразходвали.

Освен закъснели преводи, сдружението се сблъсква с промяна в изискванията за отчетност и в критериите за признаване и приемане на отчетите. Въпреки това теглили кредит, за да се разплатят и платежните нареждания са в срок.

Ридван Сали - председател на сдружение "Обновление": И накрая какво получаваме банка ДСК е превела на 20, а срокът е бил на 19 и не искат да ни възстановят сумите.

И заради това закъснение от един ден, сдружението се оказва длъжник. И на министерството, и на учителите, и на всички участници в проекта.

Зорница Русинова - заместник-министър на труда и социалната политика: Става въпрос наистина за пропуснат срок, който не зависи от нас, а зависи от европейския регламент.

От страна на сдружението, а пропуснатите срокове от страна на министерството?

Зорница Русинова: Те също са факт.

Нарушенията на чиновниците в образователното министерство обаче не се санкционират. И според управляващият орган на програмата за управление на човешките ресурси те не тежат на везната на справедливостта.

Зорница Русинова - заместник-министър на труда и социалната политика: Вижте, по отношение на европейските средства и контрола, който министерството на образованието трябва да упражнява не говорим за справедливост, а за експертна работа.

И какво от това, че новият закон за управление на европейските средства сега може да санкционира чиновниците за подобни нарушения и да ги задължава да помагат, вместо да пречат. И по стария закон може да си признаят грешките и да оправят щетите - фактическата смърт на сдружението, отказа на учителите да работят за интеграция, 120 деца отново на улицата, и Максуда, потънала още по-дълбоко в отчайваща си нищета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фирма-фантом предлага кредитни карти в интернет
Фирма-фантом предлага кредитни карти в интернет
Финансова криза във волейболния Спартак
Финансова криза във волейболния "Спартак''