НОВИНИ

50 % от пълнолетните разчитат на пари от мама и баба

Повече от половината пълнолетни българи разчитат на финансова помощ от родителите си, а всеки осми остава да живее с тях, дори и да работи. Това показва изследване на една от кредитните институции у нас. По данни на социалното министерство близо 21% са безработните младежи в България за второто полугодие на миналата година.

Айше Сали
от Айше Сали
18:32, 12.02.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Случва му се да остава без пари и понякога прибягва до помощта на мама и татко. 29-годишният юрист Дамян Алексиев споделя, че нещата, за които ги моли да му услужат са различни.

Дамян Алексиев: "На всеки се случва да свърши парите, но като цяло гледам да се въздържам от подобни постъпки. За храна, за спорт съм искал пари".

Въпреки че работи, Дамян продължава да живее със своите родители. Финансовата помощ обаче не е най-важният фактор за това негово решение.

Дамян Алексиев: "Перат ми, готвят ми и се отнасят много добре с мене".

Така младежът попада сред онези 53% пораснали деца, които продължават да разчитат на помощта на семейството.

Според проучване на една от големите кредитни институции у нас половината българи над 18-годишна възраст продължават да искат пари от своите родители, а всеки осми все още живее с тях.

Зад статистическите данни обаче се крие народопсихологията. Психологът Иван Игов смята, че грижовността на българския родител често изиграва лоша шега и води до феномена "заучена безпомощност". Една от причините за появата му е късното навлизане на пазара на труда.

Иван Игов, психолог: "Една сутрин се събуждат на 30 години, с няколко дипломи, но без работа и вече без възможност да стартират кариера".


;

Има и друга категория млади хора, които искат да се справят сами - това са 25-годишните. Ако не успеят, често преживяват т. нар. "криза на първата четвърт". Най-опасното при нея е появата на депресия.

Иван Игов, психолог: "Излизайки от образованието, най-вече това се отнася за кадърните и амбициозни млади хора, които наистина не искат да разчитат на родителите си, но попадат в една мелница, в която си задават въпроса: това ли е, което искам от живота си?"

Според психолога продължителното съжителство с родителите води до загуба на зрялост. А ако не си се научил навреме да правиш избор и да вземаш решения, е много вероятно да бъдеш измамен в очакванията си. Ето защо ориентирането на образованието към кариерното развитие е ключово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балетни капризи
"Балетни капризи"
Световните сили се договориха за спиране на военните действия в Сирия
Световните сили се договориха за "спиране на военните действия" в Сирия