НОВИНИ

Пепелници се появиха пред варненски училища

Улични кошчета с пепелници се появиха пред повечето училища във Варна. Инициативата за поставянето им е на общината. Според някои варненци, целта е да не се замърсява около училищата с угарки. Други пък коментираха, че това ще стимулира учениците да пушат.

bnt avatar logo
от БНТ
10:57, 20.09.2016
5916
Чете се за: 00:42 мин.
Още

До входа на варненската Математическа гимназия, на по-малко от метър от оградата, са поставени два комбинирани коша: за отпадъци и фасове.

Родителите приеха противоречиво поставянето на кошчетата с пепелници около училищата.

Иван Златев: Да има кошчета, колкото повече, толкова по-добре. Все пак да се хвърлят боклуците в кошчетата, а не по улиците. Но тук се изгасят и цигари. Ами да, но не и вътре в училищния двор да пушат.
Галина Петрова: Ами според мен не е правилно. Абсолютно. Сега, че децата си пушат, те си пушат. Специално да има обаче и кошчета да си хвърлят и цигарите, смятам, че не е правилно.

От община Варна заявиха, че нови кошче се поставят в целия град и те са едни и същи. Моделът е избран от общината, защото са - стабилни и защитени от вандализъм.

Николай Няголов, директор на Дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред": Не мисля, че има някакво нарушение, защото тези кошчета са битови, за битов отпадък. Това, че в техническата спецификация ние сме решили да бъдат комбинирани с тип - пепелник, това сме го направили във връзка с това да не се замърсяват обществените територии с отпадъците от цигарите от хората, които пушат цигари. Иначе този фас, така наречен отива на земята.

От общинската администрация заявиха още, че поставянето на кошчета с пепелници в близост до училищата не противоречи на Закона за здравето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди да настъпи есента
Преди да настъпи есента
Задържани са двама столичани за нелегално превозване на мигранти
Задържани са двама столичани за нелегално превозване на мигранти