НОВИНИ

Пет пъти над допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици в София

Пет пъти над допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици бяха измерени днес по обяд в София. Кметът Йорданка Фандъкова призова днес столичани да оставят личните си автомобили и да използват градския транспорт. Очаква се утре столичната община да пусне зелен билет на цена от 1 лв. за всички видове обществен превоз в столицата, а днес буферните паркинги на метростанциите бяха безплатни.

Николай Минков
от Николай Минков
18:02, 03.12.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Към 12 часа стойностите на замърсяване в столицата бяха най-високи.

Христо Христов, Национален институт по метеорология и хидрология: Моментната стойност е пет пъти над допустимата, която е за 24 часа. През последните два дни най-високо съдържане на фини прахови частици е отчетено в Хиподрума и Надежда.
;

Най-големите замърсители на въздуха през зимата са автомобилите без катализатори и отоплението с течни горива, въглища и горенето на стари гуми и отпадъци.

Йоана Христова, зам.-кмет по екология, СО: Мерките са свързани основно с извънредни проверки на автосервизи и на пунктове за вторични суровини, за да може да се провери с какво те се отопляват и разбира се призиви към гражданите.

Само за последните 2 седмици са извършени 140 проверки на домакинства в западните квартали на София, които са предимно на твърдо гориво. Днес на ред бяха бившите виетнамски общежития.

;

От днес КАТ ще спират за проверки автомобили без катализатори.

Заради смога кметът на София призова чрез фейсбук хората да оставят колите си и да пътуват с градския транспорт.Затова и буферните паркинги на метростанциите днес бяха безплатни.


;;

Синоптиците обясниха, че температурната инверсия, която не позволява на мръсния въздух да се разсее в атмосферата ще приключи до дни.

Христо Христов, Национален институт по метеорология и хидрология: В сряда, когато ще се усили западния и северозападния вятър ще се възстанови нормалната стратификация на атмосферата и мъглите ще се вдигнат.

Заради мъглите жълт код е обявен за утре в 10 области на страната в Западна и Северна България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двойно завишени са фините прахови частици в Пловдив
Двойно завишени са фините прахови частици в Пловдив
Какви са рисковете за здравето от замърсения въздух?
Какви са рисковете за здравето от замърсения въздух?