НОВИНИ

Пети протест в защита на паметника "1300 години България" при НДК

Продължава недоволството около демонтирането на паметника "1300 години България", дори когато той е почти разглобен. Тази вечер отново имаше протест в защита на монумента, който според художници и архитекти е ценност, а не идеологически свидетел на отминало време. Пети протест в подкрепа и запазване на паметника "1300 години България" при НДК. Исканията остават същите - той да бъде запазен и възстановен.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
18:40, 18.07.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
Елена Тиганева
"Целта ни е да покажем, че ни интересува и че няма да се откажем, каквото и да става, дори и да го съборят. Ние ще продължаваме да им показваме, че това, което правят, не е правилно и ние не сме съгласни с него."
Боряна Петрова
"Според мен този паметник трябваше да се отремонтира и запази."
Севда Симидчиева
"Смятам, че не беше удачен като решение този паметник."

"И одобрявате това, което се случва?"

Севда Симидчиева
"Да, одобрявам, категорично."

На протеста е и архитект Мартин Ангелов, който в края на миналата седмица изпрати отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова. В него Ангелов призовава Общината да преосмисли решението си и да се запазят бетоновите геометрични фигури.

Мартин Ангелов, архитект
"Най-мъдрото нещо, което може да направи Общината, е да го изчисти от металната конструкция. Една боя, която ще струва в сравнение с демонтажа нищо. Като се боядиса в бяло, това нещо спокойно може да стои, без да се срамуват управляващите за самата конференция."

Мартин все още не е получил отговор на своето писмо, но от пресцентъра на Общината заявиха за БНТ 2, че всеки има право да изрази мнението си, но решението е окончателно и монументът ще бъде премахнат. На негово място ще бъде възстановен войнишкия паметник, който заради този е бил премахнат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: До края на септември промените в Закона за ЧСИ може да са факт
Мая Манолова: До края на септември промените в Закона за ЧСИ може да са факт
Франция призова Русия да осъди инициативата за провъзгласяване на Малорусия
Франция призова Русия да осъди инициативата за провъзгласяване на Малорусия