НОВИНИ

Петима от задържаните за трафик на мигранти остават в ареста

Петима от шестимата задържани на магистрала „Тракия" за трафик на мигранти остават в ареста, реши Районният съд в Пловдив. Само активистката от НФСБ в Костинброд - Анелия Велева беше освободена срещу подписка. Днес следобед тя беше изключена от структурите на партията. Групата беше арестувана при зрелищна акция на МВР в събота вечерта.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
20:10, 26.07.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Според разследващите организатор на групата е продавачката на плодове и зеленчуци от Хасково Калина Иванова. Тя имала връзки в Турция, откъдето получавала информация колко бежанци ще минат границата. Свързвала се с мъжа на Анелия Велева и те осигурявали транспорта, както и шофьори с чисти криминални досиета. Един от полицаите наблюдавали групата, разказал за разговор между Велева и Калин Василев, с когото живеят заедно, че започват семеен бизнес. Според съда обаче няма достатъчно доказателства за участието на Анелия Велева в престъпната дейност.

Росица Драгинова - адвокат на Анелия Велева: Все пак съдът е справедлив, както виждате, съдът е справедлив! На първа инстанция, разбира се.

Според главният секретар на МВР Младен Маринов това е първи опит на шестимата да преведат мигранти през страната.

Младен Маринов-главен секретар на МВР: Каналът е наблюдаван повече от два месеца и в момента, в който събрахме достатъчно доказателства, естествено и наличие на група, ние бяхме длъжни да пристъпим към реализация, за да не допуснем да се довърши това престъпление и групата да бъде изведена.
;

В съдебната зала обаче стана ясно, че първите два случая на трафик не са били документирани и доказателствата не могат да се използват. При ареста на шестимата станало ясно, че мигрантите са преминали границата с Турция със стълба, след което били качени на коли до Синеморец. Наблюдението на полицията е доказало, че групата използва поне четири автомобила - два за превоз на бежанците и два за наблюдение на пътя до София.

От Патриотичния фронт заявиха, че нямат официална информация и очакват прокуратурата и следствието да си свършат работата. А Анелия Велева не е назначавана за координатор на партията.

Мерките за неотклонение могат да се обжалват пред Окръжният съд на 3 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестрите от Либия може да не получат обезщетение за преживените изтезания
Сестрите от Либия може да не получат обезщетение за преживените изтезания
Старото училище в квартал Бояна става детска градина
Старото училище в квартал "Бояна" става детска градина