НОВИНИ

Петима са задържани за нападението в Роженския манастир, други двама се издирват

Петима са задържани, а други двама се издирват за нападението в Роженския манастир снощи. Както вече знаете, нападателите са опитали да разбият зазидан прозорец на светата обител, като най-вероятно са търсели скрито съкровище.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:05, 19.09.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

И петимата задържани са от района на Сандански, но живеят в различни населени места. Мъжете са на различна възраст, а един от тях е осъждан, уточниха от полицията. Други двама заподозрени за участие в обира все още не са открити. Ако до утре не бъдат намерени ще бъдат обявени за национално издирване. Действията по издирването на нападателите започнаха късно снощи, като се претърсваха автомобили и съседни села.


Крадците влезли в манастира около 20 часа снощи. Завързали свещеника, който по това време бил сам в светата обител, и откраднали вещи както от свещеника, така и от манастира. Търсели обаче нещо друго.

Христо Терзийски, директор на ГДНП: Към настоящия момент имаме информация, че е търсено някакви ценни вещи, в момента уточняваме дали са предмети с културно историческа ценност, златни монети, или финансови средства.

До момента са извършени претърсвания, продължават и разпитите на задържаните.

Николай Захманов, районен прокурор на Сандански: Извършени са множество процесуално-следствени действия, 3 огледа, 4 претърсвания, приобщени са множество материали включително документи, намерени са вещи.
;

Крадците са счупили и взели 11 от общо 20-те камери за видеонаблюдение в манастира, но записите се съхраняват на сървър. Местни жители казват, че от години в района има легенда за скрито съкровище в манастира.

Крадците са разкопали зазидан прозорец, надявайки се да намерят скрито имане, такова не са намерили обаче.

- Те са имали някаква цел, това не е, нещо да търсят. - Какво според вас? - Пари те не търсят, нещо друго, щом са копали в стената.

От полицията казаха, че крадците са носели сакове с инструменти, за разбиване. От Министерството на културата съобщиха, че ще извършат проверка дали са нанесени щети на недвижимата културна ценност.


Нападнатият свещеник е от Хаджидимовския манастир и е бил изпратен по заместване в Рожен. Все още не е ясно, на кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения и за какво престъпление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтеглят 8 лекарства от пазара през следващата година
Изтеглят 8 лекарства от пазара през следващата година
​Президентът се срещна с представителите на Инициативния комитет за единение
​Президентът се срещна с представителите на Инициативния комитет за единение