НОВИНИ

Порожанов: Предпоставка за поскъпването на хляба е по-високата цена на пшеницата

Земеделският министър Румен Порожанов е получил уверенията на част от големите търговски вериги у нас, че хлябът, който ще продават няма да има надценка за печалба, калкулирана в цената му, а само надценка, която да покрива брака и разходите в самата верига. Идеята е да не се вдига значително цената на хляба. За ПСН министър Порожанов съобщи , че обмисля обща среща на представители на веригите с премиера Бойко Борисов.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:16, 19.09.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Според земеделския министър Румен Порожанов, основната предпоставка за поскъпване на хляба е нарастването на цената на пшеницата, която е скочила с близо 20% - от 290 лв. за тон в началото на сезона до 350 лв. И все пак той смята, че поскъпване с 20-30 ст. за кг хляб е много. Според Порожанов, големите вериги са барометър на цените. Затова той вече се е срещнал с няколко от тях.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Това, което получих като уверение е те да работят не с печалба върху хляба, а да работят само и единствено да покрият, ако има някакви разходи по брак или други разходи в самата верига. Т.е. хлябът да не бъде калкулиран с печалба.

След като проведе разговори с всички търговски вериги, Порожанов ще иска те да се срещнат и с премиера Бойко Борисов. Все пак министърът е категоричен, че не може да се подписва съглашение с тях, защото това би означавало картелно споразумение.

Относно искането на БСП за по-ниска ставка на ДДС за хляба, министърът заяви, че в повечето страни на Евросъюза има най-ниска ставка за насъщните продукти, но решението за това е на финансовото министерство.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Това е свързано със стабилност на приходите. В този контекст не се предвижда със законодателния пакет на данъчните закони да има допълнителна ставка за какъвто и да е друг продукт, включително и за хляба.

От друга страна, намаляването на ставката ДДС според Порожанов, ще даде възможност сивият сектор у нас да излезе на светло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща на европейските лидери за миграцията в Залцбург
Среща на европейските лидери за миграцията в Залцбург
Трима ранени при ислямофобско нападение с кола в Лондон
Трима ранени при ислямофобско нападение с кола в Лондон