НОВИНИ

Хлябът поскъпна изпреварващо с между 20 и 30 стотинки в няколко града

Хлябът поскъпна изпреварващо с между 20 и 30 стотинки в няколко града, показа проверка на "По света и у нас". Причините са очакваното увеличение на цената на природния газ от октомври и по-слабата реколта на пшеница. От Комисията за защита на конкуренция ще обсъдят възможността да бъде направено разследване в сектора, заради заявката за по-високи цени и доколко те отговарят на икономическите условия.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:09, 18.09.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Поскъпване на хляба ще има, въпреки че България разполага с достатъчно количества зърно, категорични са от Асоциацията на зърнопроизводителите. Реколтата от пшеница тази година е с 15% по-ниска от очакваното. У нас годишно се потребяват около 1,8 млн. тона пшеница, а добивът е над 5 млн. Заради очакваната по-ниска реколта обаче, зърноопроизводителите вече са вдигнали цените с 25%.

Ася Гочева: Хлебната пшеница на пристанище се търгува за около 360 лева за тон, докато тази, която се нарича фуражна - тя е на цена около 340 лева за тон.

Поскъпването на пшеницата е и основно основание за хлебарите да вдигнат цените.

Димитър Бакалов, производител на хляб, Благоевград: Винаги ще има промени, когато има лоша година. Въпросът е, че различните фирми, различни надценки слагат, а това се получава от различната суровина.

Така например в Пловдив цената на най-масовия хляб се е повишила с около 30 стотинки, показа проверката ни в търговските вериги. Белият вече струва 1.10 лв, а преди десетина дни е продаван за 0.88 лв.

Ангел Грозев: Увеличението е с 25 ст. Беше 0.90 лв., сега е 1.15 лв.
Магдалена Дамянова: Да. Повишава се постоянно. Може би от 2 месеца вече.

Заради обявеното увеличение на цените, Комисията за защита на конкуренцията обмисля проверка на сектора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5.7% ще е увеличението на пенсиите от юли 2019 г.
5.7% ще е увеличението на пенсиите от юли 2019 г.
БСП отказва да се включи в спора между правителството и президента
БСП отказва да се включи в спора между правителството и президента