НОВИНИ

Бойко Борисов: Надявам се Законът за МВР да влезе скоро в пленарна зала

Ден след като парламентарната вътрешна комисия отхвърли промените в Закона за МВР, премиерът Борисов коментира, че очаква проектът да влезе в пленарната зала възможно най-бързо и че този закон ще бъде тест за ГЕРБ.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:30, 07.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

От ГЕРБ критикуваха промените, вчера в комисията, но въпреки това ги подкрепиха, за разлика от останалите партньори във властта. Цветан Цветанов, който ръководи и групата на ГЕРБ, и вътрешната комисия не смята, че вчерашното решение означава бламиране на министър Румяна Бъчварова. От Реформаторския блок пък призоваха проектът за промени да бъде оттеглен.

Промените в Закона за МВР доведоха до поредното изостряне на отношенията във властта. Премиерът заяви, че ще говори с партньорите в управлението и критикува най-вече реформаторите, че не са подкрепили текстовете.Посочи, че ГЕРБ са останали сами зад реформата.

Бойко Борисов - министър-председател: Когато РБ дойде да подкрепи ГЕРБ г-жа Кунева за министър, те дадоха 13 депутати, всички останали бяха от ГЕРБ, когато те очакват и им променяме и им трябва подкрепа за техни закони, ние сме като стена зад министър Ненчев и му се случиха всички закони и изведнъж вчера се дърпат за нещо, което е резонно и правилно.

И партньорите във властта, и опозицията имат сериозни критики към промените.

Атанас Атанасов - Реформаторски блок: Не може да инициираш промени, да обявиш, че искаш да правиш реформа и основният мотив да бъде - ще намалим заплатите и отпуските на полицаите - това е абсурдно. В МВР има тежки системни проблеми по отношение на вътрешната организация на работа и противодействие на престъпността.

Светослав Белемезов - АБВ: Самата структура на законопроекта е сгрешена. Структурните промени по никакъв начин няма да доведат до необходимите оптимизации и няма да гарантират за необходимостта от провеждането на дългосрочна реформа в МВР.

Красимир Янков - БСП - лява България: Ние сме против в момента да се променя регламентът, по който работят службите, да се демотивират българските полицаи, а очакваме от тях адекватно да изпълняват своите задължения.

Бойко Борисов - министър-председател: Да не стане така, че ако продължат в този дух, да станат едни избори и от тези които са в парламента, никой да не е там. Техният проблем ще е да не си тръгна аз с правителството и да кажа - щом не ви се работи по реформите, да се преброим отново.

Шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че не може да се говори за бламиране на вътрешния министър и че е важно да има политически консенсус за промените в сектор Сигурност.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Само недейте да преекспонирате темата, че има някакъв конфликт, прави се не знам си какво. Просто това беше мнение на всички, които познават системата за сигурност. Няма никаква пречка законопроектът да влезе в пленарна зала и да получи своята политическа подкрепа за законодателни промени, но между първо и второ четене да бъдат взети предвид всички разумни предложения, които бяха направени.

Реформаторите поискаха промените да бъдат оттеглени. Премиерът пък очаква те да бъдат внесени бързо в пленарната зала.

Бойко Борисов - министър-председател: Това ще е тестът за ГЕРБ.

Борисов посочи, че реформата в МВР ще спести средства и даде положителна оценка за работата на полицията, ДАНС и прокуратурата през последните месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция в Пловдив срещу агресията на пътя
Акция в Пловдив срещу агресията на пътя
Да откриеш художник
Да откриеш художник