НОВИНИ

Петър Москов с 3 обвинения заради казуса с ваксините

Прокуратурата повдигна три обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов. Прокурорската проверка започна преди една година след разследване на предаването "Открито" с Валя Ахчиева за вноса на турската ваксина Пентаксим и износа на българската БЦЖ за Турция.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:27, 21.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Прокуратурата официално обяви, че са повдигнати три обвинения на Петър Москов и две на неговия заместник Адам Персенски за това, че е улеснил министъра, за да извърши твърдените от тях престъпления във връзка с ваксините. И двамата са с мярка за неотклонение "подписка".

Според прокуратурата, Москов е извършил две длъжностни престъпления и едно престъпление за безстопанственост, като не е изпълнил служебните си задължения и не са били спазени процедурите за даване на разрешение за ползване на ваксини. От прокуратурата казаха още, че не е имало разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата за това да бъдат приети ваксините Пентаксим у нас.

За тях са платени 323 000 лв. ДДС плюс разноските за доставка. Това според прокуратурата са имуществени щети, а твърдят, че има и неимуществени. Второто обвинение на Москов е свързано с дарените над 5 милиона броя БЦЖ ваксини за Турция. Третото обвинение срещу Москов е за безстопанственост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Телевизор от кутия за шапки и фарове
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Телевизор от кутия за шапки и фарове
Бежанският център в Харманли временно става от затворен тип
Бежанският център в Харманли временно става от затворен тип