НОВИНИ

Пилоти от авиобаза "Граф Игнатиево" не летят и днес

Тренировъчните полети на пилотите от авиобаза Граф Игнатиево отново бяха отменени тази сутрин. Втори ден сериозни проблеми с авиационната техника не позволяват на летците да изпълняват учебната програма. По повод публикации в медиите и отправени запитвания, от прокуратурата днес заявиха, че личният състав на авиобазата е изпълнявал задачите си и "няма данни за откази да се изпълняват такива задачи, както и за „бунт" на летателния и техническия състав". Има ли още напрежение сред пилотите вижте в прякото включване на Димитър Димитров.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:49, 25.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

В дъжда над авиобаза граф Инатиево днес летяха само изтребителите Юрофайтър на Италианските военно-въздушни сили. Българските пилоти отново не участваха в тренировъчни мисии със самолетите МиГ-29. А проблемите на военната авиация провокираха министър-председателя Бойко Борисов да заяви, че лошите атмосферни условия не могат да стават причина за неизпълнение на учебния план.

Бойко Борисов - министър председател: Моите уважения към неразположението им, да времето е лошо и мене ме е страх в такова време да летя, но летя. Когато имаме задачи.

Бойко Борисов припомни, че одържавяването на авиоремонтния завод „Авионамс" е извършено, за да може изтребителите МиГ-29 да бъдат оборудвани с оригинални руски двигатели. Подчерта, че за скъпите и модерни самолети „Спартан" и за вертолетите „Кугър" и „Пантер" са били похарчени стотици милиони евро. Без да е направено същото за останалите видове въоръжени сили.

Бойко Борисов - министър председател: Така че, колкото за българските военни летци е направено, за никой друг не е правено. Учуден съм и се надявам искрено и затова не съм и мнителен, да няма външна намеса, някой да ги подръчква. Защото няма да е честно.

Междувременно от прокуратурата заявиха, че няма данни летци и технически състав да са отказвали да изпълняват задачите си. Заради сигнали за напрежение сред пилотите „Военна полиция" е извършила проверка в авиобазата. Не са открити основания действията на летците да се приемат като неподчинение или бунт. Материалите са докладвани на Военно-апелативния прокурор Веселин Стоев и на главния прокурор Сотир Цацаров.

От прессекретариата на президентството съобщиха, че случващото се в авиобаза "Граф Игнатиево" е на вниманието и на президента Румен Радев. Днес той е провел разговор с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който е поел ангажимент да го информира за развитието на усложнената обстановка и предприетите мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежко предприемачество и заетост във Варна
"Младежко предприемачество и заетост" във Варна
Евродепутати поискаха независимо разследване на случаите на сексуален тормоз
Евродепутати поискаха независимо разследване на случаите на сексуален тормоз