НОВИНИ

Директорът на "Пирогов" твърди за натиск от здравната каса

Само ден, след като лекарите в "Пирогов" обявиха стачна готовност, заради унизителни и неприемливи условия на работа, парите за заплати бяха преведени. Според директора проф. Стоян Миланов върху него е оказан натиск да подпише договора със здравната каса. След среща с министъра и с ръководството на касата, договорът на "Пирогов" ще бъде преразгледан, а неточностите - отстранени.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:27, 31.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Въпреки че са си подали документите отдавна, в "Пирогов" едва вчера получават покана да подпишат договора си със столичната каса. Повече от 2 000 страници, събрани в няколко папки, очевидно не може да се прочетат веднага. Но дори и при бегъл поглед, директорът открива множество грешки.

Проф. Стоян Миланов - изп. директор на "Пирогов": Липсват над 200 имена на изпълнители на медицинска помощ от болницата. Изпълнен е с неясноти. Имаме орязване на интензивни легла.

Освен това в проекто-договора има дейности, които "Пирогов" не изпълнява и обратното - липсват някои от основните им здравни услуги. Затова директорът отказва да подпише, въпреки че е бил, по думите му, притискан да го направи.

Проф. Стоян Миланов - изп. директор на "Пирогов": Един вид рекет от страна на софийската каса, тъй като ми беше казано, че докато аз не подпиша този протокол, ние няма да си получим парите.

Днес от касата побързаха да обявят, че ще преведат авансово пари към всички болници, които все още не са сключили договор с тях. Оказва се, че това са най-вече големите университетски болници в София. И повечето в същото положение - изправени пред купища хартия, които все още не са прочели.

Д-р Ваньо Шарков - зам.-министър на здравеопазването: Вчера когато извикахме от надзора от СЗОК, всъщност директорката не дойде, дойде нейният екип, който каза, че има подписани договори с 15 или 16 болници от общо около 80.
Иванка Кръстева - зам.-управител на НЗОК: Действително университетските болници бяха подготвени вчера. Не мога да импровизирам какви причини те ще изтъкнат. Факт е обаче, че всички лечебни заведения са спазили законовия срок за подаване на документи

Дали договорите и на другите болници са толкова объркани, предстои да се разбере. Но вероятно столичната каса се затруднява да въведе изискванията на националната здравна карта. Тя отразява потребностите от здравни услуги и дава възможност касата да избира с кого и как да сключва договори там, където има свръх предлагане. А София е именно такъв район.

Проф. Стоян Миланов - изп. директор на "Пирогов": Тези, които най много реваха, първи си подписаха договорите. Не може най- големият договорен партньор на столичната каса в София да остане за най накрая.

В "Пирогов" вече ремонтират договора с касата. В останалите болници - това предстои.


Коментар по темата в емисията в 18 часа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лиляна Павлова: 68 млн. лева от винетки ще бъдат инвестирани обратно в ремонти
Лиляна Павлова: 68 млн. лева от винетки ще бъдат инвестирани обратно в ремонти
Обучение и работа за младежи в Германия
Обучение и работа за младежи в Германия