НОВИНИ

"Пирогов" има нужда от технология за намаляване на стреса при деца с изгаряния

Нова 3D технология намалява стреса при манипулациите на деца с изгаряния. Тя дава възможност на лекарите да сменят превръзка без да поставят пълна упойка на малките пациенти. У нас обаче все още няма такава апаратура. От отделението по изгаряния на "Пирогов" се надяват да получaт модерната технология от "Българската коледа".

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:39, 20.12.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

12-годишната дъщеря на Димка изгорила краката си с гореща вода. Повече от 10 дни се лекува в отделението по изгаряния на "Пирогов". Сменят превръзката ѝ под упойка през няколко дни.

Димка Захова, родител: След това изпитва болка, неразположение. Излизането от упойката също е един доста неприятен момент. Малко или много се влияе на психиката на детето.

Лекарите казват, че могат да сменят превръзките и без да поставят упойка на децата. Заради стреса след изгарянето и отделянето от родителите по време на манипулациите, малките пациенти се страхуват.

Доц. Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния в УМБАЛСМ "Пирогов": Ние не можем да им обясним, че те ще бъдат безболезнени и че това няма да им навреди. И имаме необходимост от нещо, което да отвлече вниманието им. Нещо, което да ги отблъсне от тази непозната за тях среда.

В повечето световни и европейски центрове по изгаряния е внедрена 3D технология, която откъсва децата от заобикалящата ги болнична среда.

Доц. Мая Аргирова: В зависимост от възрастта, поставят детето в една напълно позната за него среда. Например на дъното на океан или пък играят с мишени или пък пукат мехурчета. А могат да се пренесат и в свят на приказките.

Така децата преживяват неприятните процедури с по-малко стрес и болка.

Димка Захова: Страхът, който го има преди всяка една манипулация, просто няма да го има. Детето ще бъде ангажирано с много по-интересни за него занимания. Определено родителят ще бъде много по-спокоен, когато види детето си спокойно.
Доц. Мая Аргирова: Ще бъдем изключително благодарни на всяко дарение, което може да помогне за закупуването на подобна апаратура.

В отделението се лекуват над 2500 деца годишно. Лекарите се надяват, че ще получат 3D апаратурата от "Българската Коледа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общият столичен бюджет за догодина е малко над 1 млрд. и 700 млн. лв.
Общият столичен бюджет за догодина е малко над 1 млрд. и 700 млн. лв.
От Обединени патриоти предлагат да отпадне финансирането на партии от бизнеса
От "Обединени патриоти" предлагат да отпадне финансирането на партии от бизнеса