Пистата "Витошко лале" вече ще е законна

Комисия от министерството на туризма вече направи експертиза на 12 март, а следващата седмица категоризацията ще е готова и документално. Сложността на пистата е "червена". За останалите трасета в ски зона "Алеко" все още процедурите не са задействани.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:35, 17.03.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Единствената писта на Витоша - "Лалето" досега не отговаряше на закона за туризма и на наредбата за безопасност, защото нямаше определена категория на сложност. Още през 2015 г. министърът на туризма издаде заповед за определяне на сложността на всички ски писти у нас. Собствениците на съоръженията "Витоша ски" реагират като заявяват искане за узаконяване на над 20 ски писти, предвидени в проекта за ски зона „Алеко".

След изпратено писмо от БНТ на 26.02.2019 г. с въпрос "Защо все още пистата не е категоризирана?" - не получихме отговор, но две седмици по-късно, експертната комисия се събра. Това обаче нямало нищо общo с нашето писмо.

От Министерството на туризма оправдаха двегодишното забавяне с много работа, която имат, метеорологичните условия и трудното събиране на експертната комисия.

Това, че има външни членове, които са изключително ангажирани като специалисти в своята област, миналата година се разгледаха документи по съответствие на подадени писти, предвид атмосферните условия, което е много да важно да има сняг. А миналата година не бих казала, че имаше.

- Е, как? До април, до Великден карахме ски...

- Е, да, но има изключително голям набор от ски писти, които министерството също разглежда.

Още през есента беше обявено, че планът за управление на парк „Витоша" ще бъде променен, за да се позволи модернизирането на ски зона "Алеко". Все още обаче предложени промени няма.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пампорово е домакин на световен конгрес на ски учителите
Пампорово е домакин на световен конгрес на ски учителите
ЕС потвърди в декларация, че не признава анексирането на Крим
ЕС потвърди в декларация, че не признава анексирането на Крим