Започна търсенето на сезонни работници по Черноморието

Най-много свободни места има за сервитьори, бармани, готвачи, камериерки и администратори. И тази година недостигът на кадри ще бъде компенсиран с работници от Украйна и Молдова.

от Нора Бочева
10:40, 17.03.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Преди началото на активния туристически сезон хотелиерите и ресторантьорите отново са изправени пред стар проблем - наемането на квалифициран персонал.

Атанас Карагеоргиев - хотелиер: Всяка година става все по-трудно. Липса на кадри изобщо, не на квалифицирани кадри, а изобщо на кадри. Всички млади хора бягат. Най-добре проблемът с образованието и квалификацията се решава, когато държавата се намеси, когато има държавна политика.

Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски.

Божидар Михайлов - директор на Регионална служба по заетостта - Варна: Работодателите проявяват гъвкавост по отношение набирането на хора. По-скоро са склонни и търсят хора, които имат готовност за работа, имат готовност за учене и проявяват лоялност.

Заплащането, което се предлага в зависимост от позицията, е около средната работна заплата за Варна - 800 лева.

Божидар Михайлов - директор на Регионална служба по заетостта - Варна: Свидетели сме, че и в последните години заплащането има минимален ръст нагоре. Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите.

За предстоящия сезон хотелиерите по Черноморието отново ще привличат сезонни работници от Украйна, Беларус и Молдова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пищен парад в Ню Йорк за Деня на Свети Патрик
Пищен парад в Ню Йорк за Деня на Свети Патрик
Учениците в Кунино изработват паметника на дядо Добри
Учениците в Кунино изработват паметника на дядо Добри