Плевнелиев призова депутатите да се откажат от езика на омразата

Президентът Росен Плевнелиев се обяви за нулева толерантност към проявите на насилие и езика на омразата. По време на научна конференция в Софийския университет държавният глава отправи апел към политическата класа да се откаже от езика на омразата, който, по думите му, е ежедневие.

от Оператор: Анна Андреева
16:55, 10.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

На конференцията "Превенция на тормоза в ежедневието" президентът Росен Плевнелиев анализира причините за насилието на различни нива в обществото и отбеляза отговорността на държавните институции за справянето с проблема.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Апелирам към народните представители - веднъж завинаги да се откажат от езика на омразата, който е ежедневие в Народното събрание. Това не е нормално и това трябва да се промени.

Президентът осъди насилието и в българските училища, където се наблюдава агресия между деца, родители, учители. Постави акцент върху тормоза на работното място и домашното насилие.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Жените и децата особено продължават да бъдат изключително уязвими. През 2015 година са проверени 1403 сигнала за насилие над деца, преобладават случаите на физическо насилие, пренебрегване и психически тормоз. Броят на жените, жертви на насилие в България, е изключително тревожен. Според проучване на Агенцията за основните права на Европейския съюз жените жертва на насилие в страната достигат цели 28%.

Росен Плевнелиев припомни и рисковете, свързани с развитието на технологиите, които дават възможността за анонимност в социалните мрежи, създаваща предпоставки за форми на насилие в интернет. Елиминирането на това уродливо явление зависи от всеки един от нас", заяви държавният глава.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МВР: Стрелбата в Слънчев бряг е била спонтанна, а поводът - банален
МВР: Стрелбата в Слънчев бряг е била спонтанна, а поводът - банален
​Президентът Плевнелиев ще чете любима книга пред принцесата на Холандия
​Президентът Плевнелиев ще чете любима книга пред принцесата на Холандия