НОВИНИ

Плевнелиев: Със Захариева реформата в правосъдието ще продължи с висока скорост

Президентът определи номинацията на Екатерина Захариева за правосъден министър като ясен знак за продължаване на съдебната реформа.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
18:31, 17.12.2015
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Според Плевнелиев конституционните промени са стъпка в правилната посока, но само те не са достатъчни. В Смолян президентът призова правителството и коалиционните партньори да осмислят следващата година през двете ключови думи - стабилност и реформи.

Президентът заяви, че само чрез диалог, национално отговорен подход и съвместните усилия на всички институции, може да се гарантира продължаването на съдебната реформа.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: "Сигурен съм, че с качествата, които г-жа Захариева притежава и ако получи подкрепата на българския парламент, реформата в българското правосъдие ще продължи на висока скорост. Съгласен съм с нейната оценка, че това е реформата на реформите в България".

Плевнелиев допълни, че съдебната реформа има и своето много силно международно отражение и не на последно място - отношението на българските граждани. 94 процента от хората днес не се доверяват на системата на правораздаване, а всички очакват справедливост и ефективно правосъдие, припомни президентът.

Росен Плевнелиев: "Има стратегия, която беше подкрепена в народното събрание, сега има и конституционни промени, които са факт, продължаваме последователно напред със закона за съдебна власт, с процесуалните закони, ако трябва и с нови промени в конституцията на по-късен етап".

Плевнелиев коментира още, че стабилността на правителството е много важна, но не е мантрата, която решава всички проблеми.

Росен Плевнелиев: "Стабилност, но и реформи, това трябва да се случи през 2016 година. Нека всички институции се обединим около това".

Президентът открои като стратегически важни реформите в здравеопазването, образованието, енергетиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Костов е Спортист №1 на Благоевград
Красимир Костов е Спортист №1 на Благоевград
Освободените под гаранция митничари масово със здравословни проблеми
Освободените под гаранция митничари масово със здравословни проблеми