НОВИНИ

Пловдив е домакин на Европейското първенство по кану-каяк за младежи

Поредното състезание от най-висок ранг започва в Пловдив. Европейското първенство по кану-каяк за юноши и девойки и младежи до 23 години привлече в града 750 акредитирани състезатели. Легловата база в хотелите е заета на 100 процента. Как един световен спортен форум се отразява на финансовото състояние на града разказват Мариела Хубинова и оператора Стоян Станчев.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
07:32, 14.07.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

В рамките на четири дни, през които се провежда Европейското първенство по кану-каяк в Пловдив, близо 1000 гости на града ще допринесат приходите в общинския бюджет да нарастнат с няколко милиона.

Георги Титюков – зам. кмет на Пловдив: Има изследвания. Специално знам от академичното гребане, че едно такова първенство според големината между 5 и 10 млн евро влязат в града домакин като средства изхарчени от участниците само и техните гости.

Екипите на всички 36 отбора са настанени в 15 хотела в Пловдив. Тяхното присъствие ще се отрази не само на ресторантьори и хотелиери, но и на магазините за сувенири и таксиметровите фирми. С подаръци от града под тепетата ще си тръгне и треньорът на националния тим на Дания Никол Бълк.

Никол Бълк – ст. треньор на нац. отбор по кану-каяк на Дания: Хотелът, в който сме настанени е добър, осигурени са ни всякакви условия, особено щастливи сме, когато усетим хладината на климатиците. Първият път, когато бях тук беше през 89-та. Времената бяха други. Вчера като се качихме на Античния театър и видях улицата под нас - промените са огромни, градът е прекрасен.

За градовете без излаз на море като Пловдив спортните състезания през лятото са един от двигателите на туризма. Скоро в града ще започне изграждането на парк „Марица”, където освен втори гребен канал ще има над 20 атракциона, изкуствено езеро, както и паркинг за кемпери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-високи добиви и по-качествена пшеница в Добруджа
По-високи добиви и по-качествена пшеница в Добруджа
Висш ръководител на Ислямска държава е бил убит в Мосул
Висш ръководител на "Ислямска държава" е бил убит в Мосул