НОВИНИ

Пловдивска общинска болница може да остане без медицински сестри

30 медицински сестри от три отделения на общинската болница „Свети Мина“ в Пловдив са подали колективни едномесечни предизвестия за напускане. Причината – отказът управата на здравното заведение да им увеличи възнагражденията. Ръководството на болницата заяви, че няма възможност за повишаване на заплатите, затова чрез обява търси спешно нови здравни работници.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
16:32, 10.01.2019
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Медицинските сестри от детското, хирургичното и кардиологичното отделение са подали предизвестия за напускане, обидени от ниските си заплати в размер на 540 лева. Жените настояват парите им да се увеличат поне на 700 лв.

Адриана Желева – медицинска сестра: Три пъти се увеличават минималните заплати. Ние 4 години сме с тези заплати без да мръднат нито стотинка отгоре.
Ремзие Сюмес – медицинска сестра: Напуснаха много колежки. Ние останахме. Стоически издържахме.
Цонка Петрова – медицинска сестра: Страшно болно е. Ние сме сплотен колектив. Много добре работим, но заплащането е много ниско.

Ръководството на болницата предложило на сестрите увеличение на заплатите с 40 лева. Общинското здравно заведение разчита единствено на средства от Здравната каса, с които се покриват всички разходи.

д-р Генади Странджев – управител на МБАЛ „Свети Мина“: С направените изчисления, ние не можем да ги покрием , за да се получат тези пари, които сестрите имат претенции. Така, че като търговско дружество ние трябва да се справяме с това, с което разполагаме.

Лекарите и пациентите подкрепят исканията на медицинските сестри.

Георги Томов – пациент: Аз съм от Стара Загора и идвам за четвърти път тук. Значи съм доволен от тези хора и би следвало да им се увеличат заплатите, не да се режат.
д-р Цветан Деведжиев – завеждащ Отделение по кардиология – МБАЛ „Свети Мина“: Това е една дългоподготвена ликвидация на болницата.
Албена Мишева – старша сестра в Кардиологично отделение: Ние не искаме да напускаме. Искаме да работим. Искаме да останем в тази болница, но не и при тези условия, които ни предлагат.

От Община Пловдив коментираха, че болницата е търговско дружество и сама ще реши дали да увеличи заплатите. Медицинските сестри пък планират да протестират с жълти жилетки по време на откриващата церемония на „Пловдив-Европейска столица на културата“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арести в Испания: Полицията разби група за манипулиране на тенис мачове
Арести в Испания: Полицията разби група за манипулиране на тенис мачове
​Филмът Фаворитката получи 12 номинации за наградите БАФТА
​Филмът "Фаворитката" получи 12 номинации за наградите БАФТА