НОВИНИ

20% от моряците на Агенцията за поддържане на Дунав са пенсионери

Агенцията за поддържане на плавателния път по Дунав ще има проблем с кадрите, ако бъде приложено ограничението, пенсионерите да освободят заеманите от тях места в държавната администрация. Това заяви директорът ѝ Павлин Цонев. Заради ниските заплати, в началото на всяка година Агенцията напускат различни специалисти.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
12:47, 10.01.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

За голяма част от състава в Агенцията за проучване на река Дунав трудовите възнаграждения са близки до минималната работна заплата, казва директорът ѝ Павлин Цонев. В момента те срещат затруднения с окомплектоването на екипажите на маркиращите кораби, както и с графиците на отпуските. Към началото на годината 20 на сто от плавателния състав на Агенцията е от хора, придобили право на пенсия.

Павлин Цонев - директор на Агенция за проучване на плавателния път по Дунав: Особено тези, които са наблюдатели по хидрометеолрологичните станции и също така за плавсъстава се отнася, тъй като тяхната заплата много не се отличава от новата минимална заплата.

На пазара на труда Агенцията е неконкурентна като работодател, тъй като в търговското корабоплаване заплатите са 10 пъти по-високи, казват дългогодишни моряци.

Павлин Цонев-директор на Агенция за проучване на плавателния път по Дунав: Заплатата на един моряк при нас е 600 лв., но тъй като на плавсъстава на корабите се заплаща и валута, която е от 20 до 50 евро, по никакъв начин не може да се сравни с това, което получават нашите моряци.

До момента е бил освободен само главният секретар на Агенцията. Ако ограничението влезе в сила, ще трябва да бъдат съкратени други 26 души от екипажите и на тяхно място да се търсят нови кадри - каквито всъщност липсват, казват от Агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортната комисия на ЕП реши камионите да се връщат на всеки 4 седмици
Транспортната комисия на ЕП реши камионите да се връщат на всеки 4 седмици
Превозвачите ще продължат протестите, въпреки решението на транспортната комисия
Превозвачите ще продължат протестите, въпреки решението на транспортната комисия