НОВИНИ

По какъв начин ще бъде затегнат контролът по пътищата

В Перник днес е ден на траур. Девет души загинаха миналия петък, след като камион и автобус, превозващ незрящи се удариха край ловешкото село Микре. По какъв начин ще бъде затегнат контрола по пътищата, ще ни разкаже Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:15, 20.11.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Най-строгата мярка, която предвиждат от Министерството на транспорта, е извеждане от експлоатация на по-старите автобуси, които превозват пътници. Ще стане задължително поставянето на колани на пътниците. Ще се сложат и камери - една, която да следи реакциите на шофьора и друга, която да следи случващото се на пътя.

Как реагираха в Перник - вижте в репортажа на Петър Георгиев.

;

Други мерки, които предвиждат от Министерството на транспорта, е въвеждането на придружител за млади шофьори в първата година, след като получат шофьорска книжка. Това не може да са техни близки или роднини, а хора от автошколите - този въпрос обаче тепърва ще се решава.

Подготвят се и по-строги глоби за нарушителите по пътищата, както обясни министърът на транспорта Ангел Попов в „Денят започва“.

;
Ангел Попов, зам.-министър на транспорта: Трябва да преминем към мерки, които няма да бъдат приятни за превозвачите, бъдете сигурни, че от днес проверките ще бъдат особено остри, не случайно казвам остри и ние ще променим нормативната база. Ще се регистрират действията на шофьорите и това, което се е случвало отпред и евентуално ако има някакво нарушение, ако стане произшествие, това ще бъде от изключително голяма полза за колегите от МВР. Ще въведем и норма за екологичност на автобусите, които превозват пътниците.
;

Максималният срок за въвеждането на тези мерки е три месеца от тяхното приемане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Село Ночево може да се възроди заради тракийски култов комплекс
Село Ночево може да се възроди заради тракийски култов комплекс
Нова трагедия в отсечката Шумен-Силистра
Нова трагедия в отсечката Шумен-Силистра