По-скъпи ток, парно и топла вода от днес

По-скъпи ток, парно и топла вода от днес. Скокът е по-малък от очакваното. Преди минути Комисията по енергийно и водно регулиране взе решение за увеличението.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:14, 01.07.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

КЕВР направи преизчисление и намали с близо 17% очакваното увеличение на цените.

В Северозападна България поскъпването е с 2,9%. За Южна - с 2,97%, за Североизточна България - с 2,8 на сто. Въпреки, че в Североизточна България поскъпването е най-малко, цената ня тока там остава най-висока.

Със същия процент се увеличава цената и на нощната тарифа.

Това е последното увеличение на цените в този мандат на КЕВР.

Увеличават се и цените на топлата вода и парното. Средно те поскъпват с 3,53 процента. В София увеличението е с 3,06%. В Пловдив е 7,4%. С най-много топлата вода и парното поскъпват в Габрово и Разград - с близо 10 на сто.

От КЕВР обясниха, че направеното преизчисление е въз основа на актуални документи. ЕРП-тата имат по-големи от очакваното приходи, а топлоцентралите - по-малко разходи.

;
Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: При всяка възможност, при която комисията може да коригира цените в полза на обществото, в случая и на потребителите, това се прави именно по този начин. Аз отдавам дължимото на експертният потенциал на Комисията за енергийно и водно регулиране, които буквално работеха до преди няколко дни, за да могат да намерят резерви с цел да се намали цената на електрическата и на топлинната енергия за крайните потребители.

На обед пред сградата на КЕВР имаше граждански протест заради поскъпването на цените.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста румънеца, който блъсна и уби дете на паркинг във Варна
Оставиха в ареста румънеца, който блъсна и уби дете на паркинг във Варна
Моторист загина в катастрофа с кмета на Костинброд
Моторист загина в катастрофа с кмета на Костинброд