НОВИНИ

Почина световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг

На 76-годишна възраст почина британският учен Стивън Хокинг. Човекът, който въпреки тежкото си заболяване не спираше да гледа към звездите - изследваше Вселената, нейното зараждане и имаше активната позиция за бъдещето на Земята. Учен, който понякога оспорваше собствените си теории и който до края на дните си вдъхновяваше със своята вяра в живота.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
06:32, 14.03.2018
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Хокинг е известен с трудовете си в областта на физиката и астрономията. Неговите изследвания за черните дупки и относителността са от изключителна важност за науката. Автор е на няколко книги, сред които и „Кратка история на времето“. На 22 г. той получава диагнозата амиотрофична латерална склероза, с която се смята, че ще живее едва няколко години, но той продължава работата си повече от половин век.

;

След 1974-а той започва да работи основно върху две от основополагащите теории във физиката - теорията за относителността на Айнщайн и квантовата теория. В резултат на проучванията си, Хокинг предлага модел на Вселената, в който включва две концепции за времето. Едната е така нареченото „реално време“, което е свързано с усещането на хората. Другото е „въображаемо време“, основаващо се на квантовата теория.

;
Стивън Хокинг, учен: Човешката раса няма бъдеще, ако не излезе в космоса. Затова искам да насърча интереса към него. Отдавна исках да отида в космоса, а полетът с нулева гравитация е първата стъпка към подобно пътуване. Бях прикован към инвалидна количка почти четири десетилетия и да се нося свободно при нулева гравитация би било прекрасно.

Светът на киното също е запленен от личността на Хокинг. През 2014 г. излиза може би най-известният игрален филм за учения.

Самият Хокинг също участва в няколко кинопродукции, сред които е сериалът Стар Трек.

;

Стивън Хокинг спечели не само уважението на научните среди с постиженията си във физиката, но и любовта на милиони хора извън университетите със своята загриженост за бъдещето на света.

Въпреки влечението си към науката, Хокинг определя може би най-важното за човека в едно единствено изречение: „Това нямаше да е кой знае каква Вселена, ако в нея не живееха хората, които обичаш.“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново свлачище в Търговищко
Ново свлачище в Търговищко
Геолози започват проучване на свлачището на пътя Смолян - Мадан
Геолози започват проучване на свлачището на пътя Смолян - Мадан