НОВИНИ

Почитаме Светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий. На 11 май 1851 година в Пловдив е първото честване на празника на светите братя - като празник на епархийското училище, а инициативата е на Найден Геров.

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 11.05.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Пловдивското епархийско училище е основано от Найден Геров през 1850 г. и е първото училище, което носи името на светите братя. Първото патронно честване е скромно.

Румяна Донева - Исторически музей-Пловдив: 1851 г. протича като обикновено училищно празненство. Пак е организирано, шествие на Найден Геров с учениците, но тогава не е включено духовенството.

Вера Кисьова - завеждащ Отдел „Книгоиздаване" към Исторически музей-Пловдив: В 1856-1857 г вече той започва да се чества като общограждански, а не религиозен празник и тук е ролята на Пловдив, на пловдивското училище.

Това е периодът, в който се заражда култът към грамотността и културата, за което сочи съдбата на станалата изключително популярна литография на солунските братя, отпечатана от Христо Г. Данов във Виена.

Вера Кисьова - завеждащ Отдел „Книгоиздаване" към Исторически музей-Пловдив: Литографията се разпространява в училищата и частните домове. Поради факта, че това е нещо, което хората могат да притежават по-достъпно, в сравнение с една икона, която е по-скъпа като вещ.

Днес учениците от хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" с гордост продължават традицията отпреди век и половина и първи в страната почитат с шествие празника на солунските братя.

Силвия Тодорова - 9. клас: Самата сграда ми носи някакво себеосъзнаване да знам, че по тези коридори са вървели Васил Левски, Иван Вазов, гордея се, че уча в това училище.

На 24 май, когато честваме празника по нов стил, шествието на всички пловдивски училища също ще тръгне от паметника на Св. св. Кирил и Методий пред първата пловдивска гимназия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Благоевград започва фестивалът Здравей, здраве
В Благоевград започва фестивалът "Здравей, здраве"
В Русе обсъдиха проблемите в текстилния и кожарския бранш
В Русе обсъдиха проблемите в текстилния и кожарския бранш