НОВИНИ

В Русе обсъдиха проблемите в текстилния и кожарския бранш

Над 100 представители на текстилния и кожарския бранш у нас обсъждаха проблемите в сектора на национална конференция в Русе. През последната година Турция превзема голяма част от европейския пазар на облекло. Със сриването на турската лира, все повече поръчки, печелени от български фирми, се изпълняват в югоизточната ни съседка.

bnt avatar logo
от Андрей Кючуков
08:46, 11.05.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

В текстилния и кожарския бранш у нас се трудят 120 000 души. 90% от фирмите шият дрехи за световни модни марки в Германия, Италия и Франция. Възложителите обаче настояват за по-ниски цени и от тази ситуация вече са започнали да се възползват фирми от съседна Турция.

Йордан Беловодски, изпълнителен директор на Българска асоциация за текстил, облекло и кожи: В момента има една неблагоприятна последица от кризата в Турция. Цените там падат и де факто турски фирми успяват по един или друг начин да вземат поръчки, които до момента са изпълнявани от български фирми. Това е проблем, който съществува до момента. Надяваме се той да е временен.

Браншът продължава да изпитва и остър недостиг на кадри, включително и от техници, които да поправят машините. За да реши този проблем, Асоциацията си партнира с различни учебни заведения.

Инж. Диана Иванова, директор на ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова"-Русе: Винаги разчупената форма на обучение е по-привлекателна за младите хора и те по-бързо намират адаптация във фирмите, където отиват на работа.

Българската асоциация за текстил, облекло и кожи настоява държавата да приеме за приоритетен техния отрасъл, защото той осигурява 8% от износа на цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почитаме Светите равноапостоли Кирил и Методий
Почитаме Светите равноапостоли Кирил и Методий
Две седмици безводие в квартал на Генерал Тошево
Две седмици безводие в квартал на Генерал Тошево