НОВИНИ

Подадени са 55 иска за обявяване в несъстоятелност заради неизплатени заплати

55 искови молби за обявяване в несъстоятелност на дружества заради неизплатени заплати са подадени за година, съобщиха от Инспекцията по труда. Единадесет от тях са внесени от началото на годината.

подадени иска обявяване несъстоятелност заради неизплатени заплати
bnt avatar logo
от БНТ
21:40, 08.04.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Сумата на установените от контролните органи на Инспекцията забавени възнаграждения през първите три месеца на 2019 г. е почти наполовина по-малка в сравнение със същия период на 2018 г. За януари – март са установени 3.8 млн. лв. забавени възнаграждения, а изплатените след намесата на Инспекцията, включително и за стари периоди, са 2.9 млн. лв.

Година по-рано забавените възнаграждения са били 8.2 млн. лв. Намалява и средният брой на ощетените работници, който през тази година е 2208 души, а през миналата е бил 4191 души.

От миналия март Инспекцията по труда може да инициира обявяване в несъстоятелност или откриването на производства по несъстоятелност на работодатели, които бавят възнаграждения на поне 1/3 от работниците си за повече от два месеца.

Общо 23 дружества са обявени в несъстоятелност, а за осем е открито производство по несъстоятелност според решенията на първа инстанция. Три молби са отхвърлени, защото работодателите са изплатили изцяло забавените възнаграждения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велислава Дърева представи книгата си за атентата през 1925 г.
Велислава Дърева представи книгата си за атентата през 1925 г.
Непалски геодезисти ще измерят Еверест
Непалски геодезисти ще измерят Еверест