НОВИНИ

Подготвят трон за папа Франциск в Раковски

Тронът, на който ще седне папа Франциск при посещението си в Раковски,се претапицира за височайшата визита. Той беше използван и при посещението на папа Йоан Павел Втори в Пловдив през 2002 г.

bnt avatar logo
от Таня Матева
10:09, 19.04.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

За папската визита преди 17 години пловдивски майстор изработи няколко трона от орехово дърво.

Отец Димитър: Бяха поне шест, изработени са всички в Пловдив по специални размери и чертежи,които тогава при идването на светия отец Иван Павел Втори бяха изпратени от Ватикана.

Единият от троновете е бил позлатен.

Отец Димитър: Този който остана в Пловдив и който ще бъде използван сега на литургията в Раковски, на която ще вземат първо причастие деца от цяла България ще бъде използван тронът, който беше използван на 26 май на литургията на централния площад в Пловдив така се покачва стойността на тези тронове понеже ще бъдат използвани от двама папи.

През годините позлатеният трон е съхраняван в катедралния храм „Свети Лудвиг“ в Пловдив.

Отец Димитър: Сега в момента е предоставен на един местен майстор тапицер от град Раковски, който има за задача да подмени тапицерията , за да може тронът да изглежда достатъчно добре за едно такова събитие.

Майсторът, натоварен с отговорната задача, е Иван Нендов.

Иван Нендов: Беше позахабен ще се постарая да го възстановя напълно както трябва да бъде.

Иван маха внимателно старата тапицерия и по нея прекроява новата.

Иван Нендов: Дамаската трябва да бъде бяла,трябва да има златен орнамент отстрани трябва да има златиста обшивка на облегалката един голям правоъгълник,на горния край има лека елипса, а долу на самата седалка един правоъгълник също като навсякъде отстрани е обкантен с малко по- тясна пак златиста лента. Старата тапицерия ще си я запазя.

На тази стойка ще бъде положена богослужебната книга за литургията ,която ще отслужи папа Франциск. Стойката също ще бъде претапицирана. Майстор Иван се надява да приключи с ремонта на църковните атрибути до края на седмицата.

Иван Нендов: Надявам се да оправдая доверието.

Надява се и да види папа Франциск отблизо при посещението му в Раковски, защото не е имал този късмет ,при предишната папска визита .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Тежка катастрофа между две коли и камион край Сливен, има загинал и ранени
​Тежка катастрофа между две коли и камион край Сливен, има загинал и ранени
Преди Великден и Гергьовден: Засилени проверки по магазините за агнешко месо
Преди Великден и Гергьовден: Засилени проверки по магазините за агнешко месо