Преди Великден и Гергьовден: Засилени проверки по магазините за агнешко месо

Засилени проверки на агнешко месо се извършват в лабораториите към Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград. Преди Великденските празници и Гергьовден много хора носят проби, за да изследват месото, което са закупили от частни ферми. Така те могат да бъдат сигурни, че месото, което ще консумират не е заразено и не крие рискове.

от Ирина Николова
09:53, 19.04.2019
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Експерти съветват да не се купува агнешко месо директно от животински ферми или такова, което не е минало през лицензирани кланици. Всеки, който иска, може да занесе в Агенцията по безопасност на храните в Благоевград проби и да провери дали месото, което е купил е безопасно за консумация.

Д-р Дафинка Иванова - Агенция по безопасност на храните: Предимно за салмонела се изследва месото, когато един клиент си го изследва. Но по принцип това месо крие голям риск, от ферма закупено, защото не само сламонела, възможно е да има и бруцелоза. А бруцелозата проточа безсимптомно главно при овцете и козите.
Д-р Георги Томов, Агенция по безопасност на храните: Ако закупуват директно от ферми, ветеринарният лекар, който контролира съответната ферма дава гаранция, че животното е здраво, ваксинирано и не е носител на зараза и болест. Насочва се към лицензирана кланица.

Експертите съветват още клиентите да четат внимателно етикетите на месото, което се продава в търговската мрежа, а по различния цвят на печата върху него могат да разпознаят произхода му.

Д-р Георги Томов, Агенция по безопасност на храните: Когато е българско печатът е син, това се въведе тази година с цел потребителят да може и от печата да познае какво месо - дали българско или вносно. Вносното месо е с червен цвят на печата.
;

Животновъди от село Горно Краище казват, че все по-малко се търси месо директно от фермите. А заради липсата на пазар масово хората в района се отказват да гледат овце. Джемал Аяйн гледа около 100 овце, казва, че търсенето на агнета дори преди Великден и Гергьовден е много слабо.

Джемал Аяйн: Търси се, но минималното, всеки търси внос. В България всеки гледа цената да му е по-малка, не го интересува качеството, а количеството. Качествата при нас не се ценят.
Ибрахим Орхан: Не може да се внасят от Румъния от други места, тука нашите хора ги подценяват, внасят на по-евтина цена и увисват. Тука всичко е естествено, натурално и подбиват цените.
Джемал Аяйн: Тука идват такива сигурни клиенти, които знаят, при нас и да идват, ние не храним с ГМО, тука всичко е горе-долу естествено...

Във фермите в Горно Краище цената на килограм агнешко месо е между 4-5 лв. А литър овче мляко се изкупува от мандрите за 1 лв. Животновъдите казват, че с тези цени трудно успяват да покрият разходите си, затова много от тях се отказват.

Бекир Бекир, кмет на село горно Краище: Основно земеделието вече почти се избягва, не се дават субсидии, никой не мисли за сиромашията и земеделската работа.

Преди няколко години в селото е имало повече от 10 овцеферми, сега са останали само три.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Подготвят трон за папа Франциск в Раковски
Подготвят трон за папа Франциск в Раковски
Сред лимоновите дръвчета по бреговете на Амалфи
Сред лимоновите дръвчета по бреговете на Амалфи