НОВИНИ

Показаха най-високото държавно отличие в Националния военноисторически музей

Най-високото отличие на Царство България беше показано днес в Националния военноисторически музей в София. Огърлието-орден "Свети свети равноапостоли Кирил и Методий" се съхранява в трезора на БНБ и може да бъде видяно само при изключителни случаи. Надежда Василева и Лъчезар Ораков разказват.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:17, 22.09.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Изящно произведение на изкуството, изработено във Виена по проект на известен специалист по ордените. Отличието, носещо името на Светите равноапостоли Кирил и Методий е учредено от цар Фердинанд, който е единственият носител на голямото огърлие.

Доц. д-р Соня Пенкова - директор на НВИМ: Отличието е създадено по повод ознаменуването на първата годишнина на българската независимост и признаването на независимостта, което се случва през април 1909-та година.

Това е българският орден с най-особен статут, според който броят на живите български кавалери на това отличие не може да надвишава 15. Всъщност такива ордени са получили 10 българи. С "Велик кръст" са удостоени висши граждански, военни и духовни лица. Сред тях са Иван Вазов, Екзарх Йосиф, Иван Гешов, Данаил Николаев. Малкото огърлие се връчва на членове на царското семейство и чужди владетели. С него са удостоени цар Борис и Симеон Втори, както и 52-ма чужди кавалери, сред които владетели на Русия, Германия, Италия, Франция. Орденът символизира суверенитета на България и авторитета на монарха.

Доц. д-р Соня Пенкова - директор на НВИМ: Символиката е както християнска чрез образите на братята Кирил и Методий, цветовете, и национална - трикольорът с преобладаващия червен цвят, носещ идеята за могъщество, за държавност. Братята Кирил и Методий са, може би, най-съществения и затова централно разположен символ, който показва значимостта, която ще продължава да има за държавата ни българската диаспора, българското население, независимо, че е извън държавните граници на България.

Този орден всъщност е последният, учреден в историята на Царство България, но според издадения тогава указ е най-високото от всички отличия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Пловдив ще укрепи срутената стена близо до Античния театър
Община Пловдив ще укрепи срутената стена близо до Античния театър
 Тържествена заря по случай 109 години от Независимостта на България
Тържествена заря по случай 109 години от Независимостта на България