НОВИНИ

Поклон пред опълченците - 140 години след Шипченската епопея

Днес България отдава почит на героите от Шипченската епопея. В епичната битка преди 140 години - падат 500 български опълченци и 3 хиляди руски военни, но спират турските войски, които са на път да прекосят Стара планина.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Миглена Гайдарова
20:02, 26.08.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Към върха се изкачиха хиляди, водени от чувство на дълг, търпеливо, по всичките 894 стъпала към паметника на загиналите в Шипченската епопея.

И политиците бяха до хората. Президентът Румен Радев се изкачи заедно с участниците в традиционния поход от Соколския манастир, където се присъедини към председателя на Народното събрание Димитър Главчев, който тръгна с друг лъч от похода още при храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка.

БНТ: Защо избрахте да пеша да се качите до върха?

Румен Радев, президент на Р България: Мислих от чисто военна точка колко е било трудно на хората, които е трябвало да се изкачват към върха, колко им е било трудно, за да се водят едни бойни действия.
Димитър Главчев, председател на Народното събрание: Реших да съпреживея случилото се преди 140 години и по този начин да се преклоня пред паметта на героите, които са дали живота си за свободата на България.

Сред преклонилите глави политици липсваха представили само на изпълнителната власт. Президентът призова българите да се ръководят от примера на опълченците.

Румен Радев, Президент на Р България: Това е върхът, който ни обединява, тук разбираме колко много дължим на тези хора, които са загинали за нас да има една по-добра България, в която те са вярвали и са разчитали, че ще имат, трябва да следваме техния пример.

В традиционната възстановка на шипченската епопея участваха над 250 самодейци от клуб "Традиция", пристигнали от различни точки на страната ни. За да ги видят бяха дошли и група белгийски ученици от град Ауст, който също имат Шипка. Не е връх, а остров.

Стефани Шелекенс, гр. Алст, Белгия: В Алст ние също имаме Шипка. Това е остров край реката, на града, на който преди години е изградена голяма фабрика. Получава името си, преди 140 години, когато от пресата, нашите предци разбират за кървавата битка тук - при връх Шипка. Щастливи сме, че сега можем да видим откъде идва.

Да им разкажат за историята се погрижиха учениците на Априловската гимназия, които вече седмица са домакини на белгийските си връстници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 1000 души протестираха в Москва срещу ограниченията в интернет
Около 1000 души протестираха в Москва срещу ограниченията в интернет
Десетки хиляди се включиха в шествие срещу тероризма в Барселона
Десетки хиляди се включиха в шествие срещу тероризма в Барселона