НОВИНИ

Политиката като парти в обектива на Скот Бауър

Предизборната кампания е едно парти. Лошо парти. Тази идея развива в изложбата си фотожурналистът Скот Бауър, който гостува у нас. Вижте какво разказа той за БНТ за работата си по предизборната кампания в Съединените щати.

Велианна Кашева
от Велианна Кашева
09:07, 14.09.2016
Чете се за: 01:46 мин.
Още

Часове чакане и над 1200 кадъра... Това стои зад селекцията от фотографии в изложбата "Най-лошото парти, на което съм бил".

Скот Бауър, фотожурналист:
Като журналист съм отразявал такива събития сигурно сто пъти и виждам как е всеки път едно и също. Все едно да ходиш на една и съща сватба - отново и отново... Направо ужасно! Много неща ми напомняха точно на парти - лоша украса, която се повтаря, музиката, която се също се повтаря и никой не танцува, а почетните гости - в случая политиците, винаги закъсняват. И ти просто стоиш и чакаш с часове... Има елемент на хумор и дори цинизъм бих казал, но за мен това е начин да обърна внимание на процесите в американската политика. Много хора знаят само това, което виждат по телевизията, точно както в това интервю - вероятно ме виждате само оттук нагоре. И това е всичко, което хората виждат от Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, и всички останали. Аз исках да погледна малко зад кулисите, за да могат хората да погледнат отвътре, различно от обичайния начин, по който обикновено виждат политиците.

Скот Бауър хвърля нова светлина върху политическите лидери, съвсем буквално. За кадрите си той използва доста силна светкавица, която много напомня за ранните години на фотографията.

Скот Бауър:
Не съм искал да фотографирам никого по негативен или нелицеприятен начин, а просто по честен начин. От трибуните с хубавото осветление политиците приличат на кино или на рок звезди. Да ги снимам така, ми се струва нечестно към аудиторията. Така че точно както вие например бихте поставили под въпрос някой факт или статистика, която ви се представя, аз поставям под въпрос фактите визуално.

По повод последните предизброни вълнения относно здравето на Хилари Клинтън, Скот споделя, че през обектива си никога не я е виждал в такова състояние. Виждал е обаче хора, които си татуират облика на Доналд Тръмп в студио, което предлага тези татуировки безплатно. Точно с такива детайли са пълни историите на Скот Бауър, които са публикувани в топ издания в САЩ. А как се стига до тях, Скот Бауър сподели и с българските фотографи по време на отворен уъркшоп.

Скот Бауър:
Най-ценното по време на престоя ми в София беше срещата с много фотографи тук - изключително талантливи хора, като екипа на БГ Прес Фото, с които работих, и беше страхотно да видя какво могат. Знам обаче, че ситуацията тук е много трудна, както е трудна и в САЩ. Някои хора казват, че сега е златна ера за фотографията, защото тя буквално ни залива - можете да видите всякакви видове снимки, от всяка точка на света, само с едно кликване. Но за да мине един фотограф едно стъпало напред, и точно това казах на българските фотографи, които срещнах тук - наистина е важно да правиш идейни снимки. Да направиш хубав кадър, е едно, но за да го направиш така, че хората да искат да погледнат, важното е да имаш идея, история и да намериш своя начин да я разкажеш, така че да бъдеш разбран.

Изложбата "Най-лошото парти, на което съм бил" продължава до 18 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обама разкритикува остро Доналд Тръмп
Обама разкритикува остро Доналд Тръмп
Значителен спад на насилието в Сирия
Значителен спад на насилието в Сирия