НОВИНИ

Ръст на болничните листове в шивашкия бранш

Драстично увеличение на болничните листове в шивашкия бранш в Благоевградска област. В едно от най-големите предприятия в Гоце Делчев с над 3 хиляди работници, на месец работодателят приема по 60 болнични листове, особено през летния сезон. Пресмята, че ако преди 4 години болничните са били едва 3%, сега са 5 пъти повече.

bnt avatar logo
от Елена Чимева
06:52, 14.09.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Работещите тук вземат болнични в рамките на месец и повече и заминават да работят в Гърция или в Англия. Други, докато са болни, гледат нивите си или пък децата. Работодателят подава от години жалби за проверка.

Бертрам Ролман, управител на шивашко предприятие: ”Няма система, който проверява тези жалби и на полза на работодатели или на полза на система на здравния систем... Това е в целия бранш и трябва по мое мнение държава да прави нещо".

Едноличният лекар издал болничния се проверява от Лекарска консултативна комисия, а нея проверява. Териториалната експертна лекарска комисия.

Оказва се, че по административен път трудно се установява кой болничен е реален и кой фалшив.

Д-р Михаил Кметски – директор на Регионална здравна инспекция – Благоевград: Това е един канал, при който изтичат неправомерно средства. Работодателите правят например вземат някой доверен лекар към тях, който се опитва да контролира. Той няма някакви правни възможности за въздействие.

От здравната инспекция казаха, че са необходими по-големи санкции при издаване на фалшиви болнични листове, защото търговия има.

Д-р Михаил Кметски: Чувам, че по 10 лева е резонната стойност за ден. Това се недоказуеми неща просто понеже интересите са и на двете страни, така че се затаява истината

Работодатели настояват за контрол по всички звена във веригата за злоупотреби с болнични листове. От шивашкия бранш смятат, че с 5 или 10% за период от една до три години трябва да се намали обезщетението за болест като то да не превишава обикновената заплата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добивите от слънчоглед - лоши, изкупните цени - ниски
Добивите от слънчоглед - лоши, изкупните цени - ниски
Неремонтирана уличка затруднява инвалиди
Неремонтирана уличка затруднява инвалиди