НОВИНИ

Полиция и военна техника отново ще пазят черешовите градини в Кюстендилско

Полиция, жандармерия и военна техника ще пазят черешите в Кюстендилско от крадци по време на кампанията. Засилената охрана на градините през миналия сезон е дала резултати, отчитат от МВР. За целия сезон са направени само три кражби на малко количество череши, а извършителите са установени.

bnt avatar logo
от Ангелина Дочева
08:08, 09.06.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

И тази година термовизьори, кучета, денонощни патрули и камери ще пазят черешовите масиви от крадци.

Боян Миленков - началник сектор "Охранителна полиция" към РУП-Кюстендил: През следващата седмица ще имаме придадени сили от дирекция "Жандармерия" и дирекция "Гранична полиция". Имаме патрули с високо проходима техника, които ще контролират черешовите масиви.

Ще бъдат разкрити временни контролно- пропускателни пунктове на пътищата, водещи към черешовите градини. Боян Миленков - началник сектор "Охранителна полиция" към РУП-Кюстендил: Изискват се документи за собственост на черешовия плод който се превозва, от кого е изкупен евентуално.

Кампанията по изкупуване на череши започна, но върви слабо, защото при ранните сортове реколтата е унищожена над 80% заради дъждовете. Стопаните не са доволни и от ниската изкупна цена.

Владимир Пуров, производител: На 60 ст. това е подигравка, в магазина са по 4-5 лв. тука 60 ст., не става. Почти всяка година е на загуба, сега времето ще разсипе всичко, ще се скапе.
Вергиния Панайотова - производител: Никаква изгода, просто те не могат да си покрият пръскането, изораването, фрезоването.

Стопаните твърдят, че и при късните череши, които са много по-едри и сладки, цената отново ще бъде ниска и печалбата ще отива в прекупвачите.

Проблемът с цената е от години и може да бъде решен само, ако се направи сдружение на местните черешопризводители и така се намери по-добър пазар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна приемът за новия випуск военни лекари във Варна
Започна приемът за новия випуск военни лекари във Варна
Дъждовна неделя: Жълт код за интензивни валежи в 13 области
Дъждовна неделя: Жълт код за интензивни валежи в 13 области