НОВИНИ

Полярните мечки са все по-застрашени на норвежките острови

Полярните мечки са все повече застрашени на норвежките арктически острови. Редица инциденти през последните месеци доведоха до намаляване на броя на популацията им.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:00, 01.10.2016
Чете се за: 00:51 мин.
Още

На половината път между Северна Европа и Северния полюс е архипелагът Шпицберген, известен и като Свалбард. Това е норвежка територия в Северния ледовит океан.

Сред заснежените планини и ледници живеят 2 654 души и 975 полярни мечки.

Данните са на норвежкия полярен институт от миналата година. Според местната полиция броят на убитите мечки за тази година досега е четири. За сравнение - обикновено той е една или две.

Властите смятат, че това се дължи на все по-честите контакти между хора и животни. Полярните мечки са застрашен вид. Те могат да бъдат убити само при самозащита.

Извън основните населени райони жителите на Свалберг са задължени по закон да носят средства за сплашване на мечките и в краен случай да използват оръжие, за да се защитят.

Няколко инцидента тази година говорят за нарастваща опасност.

През април полицаи упоиха тригодишен мъжки екземпляр, открит насред град на остров Лонгиърбайен. Животното беше транспортирано с хеликоптер до по-изолирано място.

Същия месец четирима финландски туристи застреляха полярна мечка при самозащита. Те не бяха глобени, защото са спазили процедурата. През юни обаче ловец плати глоба от 2 500 долара, защото неволно заредил пушката си с истински, а не с гумени куршуми и застрелял женска. В момента полицията разследва инцидент, при който край руска научна база е била убита друга полярна мечка.

Очевидно към проблема допринася и фактът, че островите стават все по-желана туристическа дестинация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиера на филма Летовници
Премиера на филма "Летовници"
Амбулаторните листове за отсъствията - само по желание на училището
Амбулаторните листове за отсъствията - само по желание на училището