НОВИНИ

Ползваме до 500 лв. данъчно облекчение за безкасови разплащания

За първи път тази година ще можем да се възползваме от ново данъчно облекчение, ако през годината сме получавали доходи по банков път и сме се разплащали безкасово. Какви са условията, за да получим отстъпката и колко можем да спестим от облагането на доходите ни, разказва Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
08:25, 06.01.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

За да се възползваме от новото данъчно облекчение, трябва да отговаряме на две условия, обясняват от НАП.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: Човек трябва да получава пълния размер на дохода си по банков път. Това включва както заплатата, така и например хонорари, доходи от наем. Т.е. всеки лев, който човек през 2017 година е получил по банков път и минимум 80% от тази сума е изхарчена отново по банков път, включително дебитни или кредитни карти, това дава право на физическото лице да ползва данъчно облекчение в размре до 500 лв.

Гражданите, отговарящи на условията за ползване на отстъпката, няма да бъдат натоварени с бумащина. За да се възползват от данъчното облекчение, не е нужно да подават допълнителна данъчна декларация.

Росен Бъчваров -говорител на НАП: Нищо друго освен деклариране в данъчната декларация не се изисква. Приложението за данъчните облекчения, а те са много, има специална секция и на това данъчно облекчение.

Към данъчната декларация не се налага да се представят банкови извлечения или писмени доказателства, за безкасовите приходи и разходи, които сме правили през годината.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: Нашият апел към данъкполтаците е да подадат искане за ползване на това данъчно облекчение само и единствено в случаите, в които отговарят на това условие. Защото част от подадените декларации ще бъдат одитирани, ще бъдат проверени дали отговарят на действителността.

От НАП напомнят, че до края на януари изчита срокът за деклариране на доходити с 5% отстъпка, крайният срок за подаване на подоходните декларации е в края на април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Пътят Русе-Бяла е все така опасен, хората чакат новата магистрала с нетърпение
​Пътят Русе-Бяла е все така опасен, хората чакат новата магистрала с нетърпение
Комитетът на ЮНЕСКО наблюдава леденото хоро в Калофер
Комитетът на ЮНЕСКО наблюдава леденото хоро в Калофер