НОВИНИ

Какви са проблемите и очакванията на туристическия бранш за сезон 2018?

Поскъпването на тока за бизнеса ще окаже негативно влияние върху туристическия бранш, твърдят хотелиери. Офертите за лято 2018 обаче не могат да бъдат променяни, защото те се предлагат още от миналата година. Вижте още по темата.

bnt avatar logo
от Нора Бочева
21:17, 05.01.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Предварителните записвания за сезон 2018 по Черноморието започнали още през миналата година и продължават. Интересът на 2017 г. се запазва.

Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: „Има хотелиери, които са резервирали над 50% резервации в сравнение с обема нощувки, които са реализирали миналата година, което е един добър показател."

Поскъпването на тока ще се отрази зле на туристическия бизнес, категорични са от бранша.

Проф. Стоян Маринов - Варненска туристическа камара: „Туризмът е особен бизнес. Над 70% от този бизнес се реализира по предварително сключени договори, които са подписани миналата година, цените са определени, не могат да бъдат променяни, така че всякакви завишения на себестойността не може да бъде прехвърлени върху крайните потребители и тя ще бъде за сметка на съответните предприемачи."
Гешо Любенов - туроператор: „По-високите такси за ток и вода, съответно, които не са били смятани в цените и не са били калкулирани, те тепърва ще бъдат в тежест за хотелиерите."

Това ще повлияе и върху работещите в бранша.

Проф. Стоян Маринов - Варненска туристическа камара: „Ние, ако се надяваме да повишим още работните заплати, може би няма да се случи."

Така като страничен ефект от новата цена тока ще се задълбочи кризата за кадри от последните години. За сезона се очаква работниците от Украйна, Молдова и Беларус да са с 20 процента повече. Бизнесът настоява за допълнителни закондателни промени, за да ги улесни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди Богоявление свещеник в Алфатар обикаля и ръси къщите за здраве и берекет
Преди Богоявление свещеник в Алфатар обикаля и ръси къщите за здраве и берекет
Ердоган: Турският народ е уморен от преговорите за членство в ЕС
Ердоган: Турският народ е уморен от преговорите за членство в ЕС