НОВИНИ

В Калофер започнаха честванията за 170 години от рождението на Христо Ботев

В Калофер започна тържественото честване на 170 години от рождението на Христо Ботев. Той е роден на 6 януари 1848 г. е и до днес името му предизвиква у нас чувство на гордост и признателност. В Калофер днес пристигна председателят на НС Цвета Караянчева, която бе посрещната от почетния караул на 61-ва Стрямска механизирана бригада. В града Караянчева обяви, че предстои основаване на инициативен комитет за честванията, тъй като те ще се случват през цялата 2018 г. Не само в Калофер, но и във Враца, още един град свързани с живота на революционера. Още за живота на Ботев, вижте във видеото.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
20:25, 05.01.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

На 25 декември по стар стил ,преди 170 годи в малка стая на калоферското училище, в семейството на прочутата със своята хубост и силен дух-Иванка Ботева и даскал Ботьо Петков се ражда момче. Кръщават го Христо.Той израства сред красивата природа в подножието на Балкана.

Ася Николова, директор Национален музей,,Христо Ботев: Малко са сведенията за детството на Ботев и ученическите му години-те са предимно спомени на негови съвременници,които описват Ботев,като едно умно, разумно дете,невписващо се в спокойния градец, но това е един блестящ ученик,,

Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка, но решава да се завърне в Калофер, където призовава към бунт срещу чорбаджии и турци. По късно напуска града и заживява в Румъния. Там пише една от най-известните си творби ,На прощаване,,. Започва работа като печатар и журналист като под негова редакция излиза новия революционен вестник ,,Знаме".

Ася Николова, директор Национален музей,,Христо Ботев": За съжаление от живота на Ботев са останали само 4 предмета - това са неговите лични писалищни принадлежности и джобният му часовник. Джобният часовник е подарен на Ботев от баща му, когато през 1867 г. Ботев отново е принуден да напусне родния си Калофер и България и да замине в емиграция в Румъния, но с една едничка цел - да продължи образованието си

През 1876 година след избухването на Априлското въстание, Ботев организира чета и става нейн войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба ,,Радецки,, и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг. 3 дни след това в последният тежък бой - привечер след сражението Ботев е пронизан от куршум. Той загива едва на 28 години, но оставя на идните поколения едно послание за свободен и независим, истински живот и желание той да бъде извоюван на всяка цена, с любов, която ражда саможертва и омраза, която извиква непримиримост и борба докрай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители от Благоевград протестираха, заради таксите в детските градини
Родители от Благоевград протестираха, заради таксите в детските градини
Бойко Борисов: Полша е много важна държава за Европейския съюз
Бойко Борисов: Полша е много важна държава за Европейския съюз