НОВИНИ

Помощ за млади земеделски стопани

В Държавен фонд „Земеделие” се подписват договорите за стартова помощ за млади земеделски стопани. В Русенски регион са подадени 57 заявления. За субсидията от 25 хиляди евро могат да кандидатстват всички млади селскостопански производители, които са на възраст под 40 години.

bnt avatar logo
от Венета Николова
19:15, 27.01.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

В Русенско са одобрени бизнес плановете и са подписани договори с 25 земеделци и фермери. Сред тях е 25-годишният Расим Селимов от село Тетово. Той се занимава с пчеларство от 3 години.

„Вече съм решил да си закупя 200 нови кошера, една голяма центрофуга”, разказа той.

Парите ще бъдат преведени на два транша. От Държавен фонд Земеделие” в Русе уточниха, че първият се очаква до месец.

„Вторият транш ще бъде изплатен, след като се появи заявката за второ плащане пред разплащателна агенция, след като са завършили изпълнението на бизнес плана”, обясни директорът на Държавен фонд „Земеделие” в Русе Димитър Кънчев.

На Расим помага бащата на бъдещата му съпруга Хайрула Наимов, който е пчелар с 40-годишен опит. Казва, че в бранша има още доста нерешени проблеми, като например натравянето на пчелите от пръскането на посевите с пестициди.

„В западните страни тези препарати са забранени”, обясни той.

Пчеларите настояват и за мерки за закрила, тъй като пчелините би трябвало да са извън населеното място, но никой не им гарантира защита от посегателства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни климатични промени
Опасни климатични промени
Ледени висулки застрашават пешеходците в Русе
Ледени висулки застрашават пешеходците в Русе