НОВИНИ

"Прозрачност без граници": България е най-корумпираната в ЕС

За втора поредна година страната ни се нарежда на незавидното 69-то място в света по индекса за възприятие на корупцията. Същевременно от асоциация "Прозрачност без граници" отчитат, че България е най-корумпираната страна в Европейския съюз. Преди нас са Румъния, Гърция, Турция и Македония, а след нас - само Сърбия. Най-тревожният извод от доклада е: през последните 4 години България остава най-корумпираната в Съюза, въпреки че има най-много антикорупционни органи.

Александър Марков
от Александър Марков
19:03, 27.01.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Борбата с корупцията в България се проваля, е основният извод на "Прозрачност без граници".

От 2012 г. страната ни твърдо заема незавидната 69-а позиция. Начело на класацията с най-малко корупция са Дания, Финландия и Швеция.

За четири години страни като Румъния, Македония и Турция успяват да ни задминат.

Калин Славов, изп. дир. на "Прозрачност без граници": За съжаление, когато едно състояние стане трайно и обществото сякаш привиква към него, един от най-силните фактори за излизане от това стабилно дъно, на което се намираме - обществената нетърпимост, сякаш не може да бъде активирана.

България се проваля в ключови сфери: преследването на корупцията по високите етажи на властта и опорочаването на обществени поръчки. На този фон от всички европейски страни у нас има най-много антикорупционни органи.

Петьо Славов, "Прозрачност без граници": Необходими са действия. И докато такива действия не се появят, няма да имаме и никакви резултати. Очевидно само с Вальо Топлото няма да стане.

Общоевропейският индекс показва, че през 2015 г. ЕС се справя по-добре в борбата с корупцията в сравнение с предходната година.

В дъното на общоевропейската класация са Гърция, Румъния, Италия и България.

Огнян Минчев, "Прозрачност без граници": България от гледна точка на възприемането на корупцията, както от инвеститори, бизнесмени, така и от българското обществено мнение, България се намира в блато... В което проблемите остават, проблемите се задълбочават, няма изненади, всичко е постарому.

Изводите на "Прозрачност без граници" са, че дори докладите на Еврокомисията вече не предизвикват остра обществена реакция. А съдебната реформа така и не се е случила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ледени висулки застрашават пешеходците в Русе
Ледени висулки застрашават пешеходците в Русе
Захариева: Рядко ВСС е така обединен в решенията си както днес
Захариева: Рядко ВСС е така обединен в решенията си както днес