НОВИНИ

Пореден протест за справедлива присъда за убиеца на Емил Ботев

На 10 юни 2014 година 18-годишният Емил Ботев излиза с приятели. Според разкази на очевидци възниква спор между две компании, които се познават. След сбиване в Столичния квартал “Горубляне” е наръган смъртоносно от британеца Мейсън Кристофър.

bnt avatar logo
от БНТ
09:56, 18.04.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Пред съда британецът обяснява, че нанасянето на ударите е реакция, породена от шок и страх за собствения му живот. Той твърди, че бил гонен с метални прътове във фаталната нощ, както и че дори бил направен опит умишлено да го блъснат с кола.

Междувременно близки и приятели на убития Емил Ботев, организират протести с искане за справедливост от съда. След това подсъдимият британец Мейсън Кристофър се разкайва пред съда за убийството. Семейството на Емил Ботев обжалва последното решение на Темида.

Пред Съдебната палата в София на пореден протест се бяха събрали близките, приятелите и роднините на убития Емил, защото Апелативният съд прецени, че четири години при лек режим са достатъчни за цената на един човешки живот.

Днес Върховният касационен съд трябва да вземе своето решение и да отмени решението на Апелативния съд или пък да го потвърди. Какво ще се случи ще се разбере до няколко часа.

Майката на Емил Силвия Ботева се надява делото да бъде върнато за преразглеждане, за да може да бъде издадена по-адекватна присъда. Решението на Апелативния съд тя нарече пародия, подигравка за тях и за цялото общество. “Не смятам, че този човек се е покаял”, каза майката за убиеца на сина ѝ. Тя заяви, че ще се бори до край и ще иска справедлива присъда. Силвия смята, че съдът в България трябва да издаде по-строга присъда, защото леките присъди водят до други такива престъпления. Ако ВКС приеме, че четири години са достатъчни за един човешки живот, Силвия Ботева ще отиде в Страсбург, за да продължи битката си там. “Няма да се отказвам, аз до края ще се боря”, категорична беше тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засаждат дръвчета в училища и детски градини в Пловдив
Засаждат дръвчета в училища и детски градини в Пловдив
Натюрмортът и други живописни търсения на Кирил Кацаров
Натюрмортът и други живописни търсения на Кирил Кацаров