НОВИНИ

Лекари и сестри в "Пирогов" протестираха след пореден случай на насилие

Пореден случай на насилие над медици, този път в "Пирогов". След като вчера мъж в нетрезво състояние е нападнал екипа, оказал му медицинска помощ, днес лекарите излязоха на протест срещу агресията. На нападателя е повдигнато обвинение. За подобно деяние прокуратурата предвижда лишаване от свобода от една до пет години. Исканията на медиците бяха чути и от министъра на здравеопазването.

Виктор Дремсизов
от Виктор Дремсизов
18:43, 12.09.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

"Стоп на насилието!", "Искаме безопасна работна среда!"

Това бяха част от исканията на протестиращите. Този път причина за недоволството им беше инцидентът, станал в ранните часове в неделя. 32-годишен мъж е приет в шокова зала с прорезна рана на главата. Дежурните му оказват първа помощ, но неочаквано - лекарят Тома Попов и медицинската сестра са нападнати от пациента.

д-р Желю Димов, завеждащ отделение по Лицево-челюстна хирургия: Медицинската сестра е в отделение по лицево-челюстна хирургия, извършват се диагностични процедури и изследвания, най-вероятно ще й предстои операция по отношение на счупване на носа и на ябълчната кост... Искаме от управляващите да се вземат адекватни и бързи мерки по отношение на нападателя.

Нападателят на медиците Младен Миладинов е задържан, в момента е с мярка за неотклонение "подписка". Министър Москов се срещна с протестиращите лекари. Той обеща адекватни мерки за сигурността на лекарите и припомни за промените в Наказателния кодекс, свързани с нападението над медици.

Петър Москов, министър на здравеопазването: Насилие, упражнено върху лекар, и не случайно законът е категоричен в това отношение, е приравнено към насилие върху длъжностно лице, и трябва да бъде спазвано с най-тежките санкции на закона, за да може това да се превръща все повече в единични инциденти.

Здравният министър допълни, че лично ще следи развитието на случая. Очаква се утре ръководството на "Пирогов" да се срещне с представители на МВР, за да обсъдят какво трябва да се предприеме,за да могат лекарите могат да работят в по-спокойна и защитена среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рашидов към Тотев: „Искайте парите за 2019”
Рашидов към Тотев: „Искайте парите за 2019”
Сеизмолог: Няма вариант да има по-силно земетресение в Македония
Сеизмолог: Няма вариант да има по-силно земетресение в Македония