НОВИНИ

Интригата около Ирина Бокова обиколи български и световни медии

Засили се интригата около българския кандидат за председател на ООН. Към този час в дневния ред на утрешното правителствено заседание не фигурира точка с предложение за издигане на кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН. Дали българското правителство ще смени настоящият официален кандидат - Ирина Бокова със зам.- председателят на ЕК Кристалина Георгиева, или ще издигне Георгиева като втора кандидатура. Тази информация обиколи през последните дни българските и световните медии.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:55, 12.09.2016
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Вчера от Кремъл заявиха, че германският канцлер Меркел е лобирала за десен кандидат да оглави ООН. Днес темата е била обсъждана и от руския външен министър Сергей Лавров на среща с българския посланик в Русия Бойко Коцев. До този момент нито премиерът Борисов, нито някой от министрите е потвърдил официално ,че се готви подобно решение.

Предстоящата в сряда обиколка на премиера Бойко Борисов и унгарския му колега Виктор Орбан по границата е причината правителственото заседание да се проведе утре и то не се свиква извънредно само заради казуса Бокова-Георгиева, както бе тиражирано в някои медии.

А дали наистина министрите ще обсъждат смяната на настоящия официален български кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова с еврокомисаря Кристалина Георгиева, или пък еврокомисарят ще бъде добавена като втори български кандидат, никой официално не потвърждава.

Сутринта вицепремиерът Румяна Бъчварова каза, че решението зависи от премиера Борисов, но тя лично не знае да се подготвя подобна точка в дневния ред на заседанието. По-късно от ГЕРБ бяха лаконични и нито потвърдиха, нито отрекоха да се обсъжда смяна на българската кандидатура.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Това е решение, което ще бъде взето и е от правомощията само на МС. Аз предполагам, че в предстоящите дни ще има определени новини, в каква посока нека да изчакаме все пак министър-председателя и МС да вземат своето решение.
Георг Георгиев - депутат от ПГ на ГЕРБ: Аз смятам, че не трябва да се движим в сферата на хипотезите и догадките, тогава, когато има факти, които можем да коментираме, това ще бъде направено.

Че не е добре да се коментират хипотези, каза днес и вицепремиерът Меглена Кунева.

След като вчера говорителят на руското външно министерство Мария Захарова категорично опроверга тиражираната преди това информация, че канцлерът Меркел е убедила руския президент Путин да подкрепи смяната на Бокова с Георгиева, днес германското правителство не потвърди съобщенията в медиите за проведени консултации между Меркел и Путин. Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт заяви:

"Не коментирам темата за поверителни разговори на канцлера. В момента за поста генерален секретар на ООн има 10 кандидати, Кристалина Георгиева не е между тях.

На официален брифинг в Еврокомисията в Брюксел темата коментира и говорителят на институцията Александър Винтерщайн

Александер Винтерщайн-говорител на ЕК: Кристалина Георгиева все още е част от Европейската комисия, много важен член на екипа, отговаря за десетина служби на институцията и върши изключителна работа.

Всички сме запознати с медийните спекулации, каза още Винтерщайн, и подчерта ,че няма коментар по тях.

Междувремнно Форбс пък написа, че най-вероятният компромисен кандидат между САЩ и Русия е настоящият шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

А инициативният комитет в подкрепа на Бокова нарече всичко свързано с евентуалната й подмяна слухове и медийни спекулации с цел дискредитиране на официалния български кандидат.

При проведените 4 поредни неофициални гласувания в Съвета за сигурност на ООН Ирина Бокова бе класирана два пъти на трето място и два пъти на пето. Следващато гласуване ще бъде на 26 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж сложи картонен пътен знак в Рилци
Мъж сложи картонен пътен знак в Рилци
Пускат движението по бул. Ботевградско шосе и бул. Владимир Вазов
Пускат движението по бул. "Ботевградско шосе" и бул. "Владимир Вазов"