НОВИНИ

Поройните дъждове може да се отразят на резултата на британския референдум

Гласуването в 41 000 избирателни секции за съдбоносния британския референдум относно членството на страната в ЕС започна при проливни дъждове на много места. Най-силни са те в Лондон и южната част на страната, където се стигна и до наводнения, предаде ДПА. Това създаде сериозни трудности на мнозина от онези, които излязоха рано да пуснат бюлетините си.

bnt avatar logo
от БТА
15:23, 23.06.2016
Чете се за: 01:51 мин.
По света
поройните дъждове отразят резултата британския референдум

В избирателните секции можеха да се видят хора, силно измокрени от пороя и от водните потоци по улиците.

Тези метеорологични условия могат да окажат влияние върху гласуването и резултата от него. За това обаче могат да повлияят и редица други фактори.

Най-дълго се очаква да трае преброяването на гласовете в три избирателни района - Бирмингам, Лийдс и Северна Ирландия, защото в тях има най-голям брой избиратели, отбелязва Ройтерс. В Бирмингам са регистрирани около 700 000 избиратели, докато в лондонското Сити те са едва 7000.

Съгласно изготвения график за преброяването се очаква първите резултати да дойдат от района Съндърланд (около 0:30 ч). Там има голям брой възрастни избиратели и такива с ниски доходи, които е по-вероятно да гласуват за Брекзит, т.е за излизане от ЕС.

Най-късно се очаква да бъдат обявени резултатите от Северна Ирландия - около 4 ч местно време (6 ч българско), от Бирмингам и Шефилд - около 4:30, от Лийдс, Манчестър, Глазгоу и Единбург - около 5 ч.

Лондон е разделен на 32 района, които не са сред най-големите сами по себе си и вероятно резултати от тях ще има съобразно графика преди най-големите райони.

Какви показатели и местни резултати могат да се смятат за индикация за крайния изход? Ключов фактор може да се окаже общата избирателна активност. На миналогодишните парламентарни избори участваха 66 на сто от регистрираните избиратели. Една доста по-слаба цифра днес би благоприятствала Брекзита, тъй като се смята, че неговите поддръжници е по-вероятно да гласуват. Точният процент на гласувалите обаче ще стане известен едва към сутринта.

Нагласите на избирателите зависят и от географията на страната. За Брекзит се очаква да гласуват повече избиратели в източните райони на Англия. Така например ако се получат резултати с малка разлика в най-евроскептични райони, като Саутенд-он-сий (около 3 ч) и Касъл пойнт (около 2:30 ч), това би било индикация, че националният вот клони към оставане в ЕС.

Електоратът на опозиционната Лейбъристка партия се смята за по-склонен да гласува за оставане в ЕС - поне такава е официалната позиция на партийното ръководство. Затова по-активно участие в традиционните лейбъристки крепости, като северните английски графства и южните на Уелс. В тях обаче напоследък нарасна и подкрепата за яростно антиевропейската Партия за независимост начело с Найджъл Фараж, което изисква повишено внимание към резултата от тези райони. Такива са например Олдъм и Салфорд в северна Англия и Мъртир Тидфил в Уелс.

Шотландия се смята за проевропейска, затова ако оттам постъпят ранни резултати с близки цифри за двата лагера, това може да е лош знак за привържениците на оставането в ЕС.

Важен индикатор са и т.нар. "люшкащи се" (колебливи) избирателни райони, в които подкрепата за едната или другата партия се мени. Резултатът в тях ще бъде показател дали премиерът Дейвид Камерън е успял да убеди колебаещите се консервативни избиратели в тях да гласуват за оставане.

С оглед на графика за постъпване на резултатите в националния център в Манчестър се предполага, че към 4:30 ч (6:30 бълг. време) повечето от районите, в които Брекзитът има силни позиции, ще са обявили своя вот и ако дотогава няма преднина за него, или дори ако разликата е малка, то изгледът за крайния резултат няма да е благоприятен за неговите привърженици.

Според изследователя на изборната география Рон Джонсън от университета в Бристол, който е изработил и модели за постъпването на вота, крайната картина може да се изясни още около 4 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания решава дали да остане в ЕС
Великобритания решава дали да остане в ЕС
55 % от британците са за оставането в ЕС, а 45 % са за Брекзит, сочи проучване
55 % от британците са "за" оставането в ЕС, а 45 % са за Брекзит, сочи проучване