НОВИНИ

Последен митинг на Петро Порошенко преди президентските избори в Украйна

Броени дни остават до президентските избори в Украйна. За поста се борят рекордните 39 кандидати. Трима от тях са с най-големи шансове. Кои са Шоколадовият крал, Газовата принцеса и Слугата на народа и какво обещават на украинците.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:02, 28.03.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Изтощени от 5 години война и десетилетия корупционни практики, украиниците искат мир и икономическо спокойствие. Изходът от президентския вот, насрочен за 31 март е непредвидим. Почти сигурно е, че ще има втори тур. Ясни са и тримата фаворити - Петро Порошенко или Шоколадовият крал, Юлия Тимошенко - Газовата Принцеса и Володимир Зеленски - Слугата на народа. Социлогическите данни показват, че именно последният се ползва с най-голяма подкрепа сред украинците.

Актьор и комик, абсолютно начинаещ политик. Основното му послание е за борба с корупцията и подобряване на икономическото състояние. Подкрепя членството на Украйна в НАТО, но смята, че преговори с Русия са неизбежни. Мнозина смятат, че липсата на управленски опит и екип са по-скоро недостатък, отколкото предимство.

;

Отказала се е от характерната си плитка и я е заменила със стилен кок. Юлия Тимошенко се кандидатира за президент за трети път. Обещава да намали наполовина цените на комуналните услуги и да прекрати "икономическия геноцид". Ще иска и отмяна на Минските споразумения и нови преговори за войната. Миналото й обаче, може да хвърли сериозна сянка върху политическите й амбиции.3

Той идва на власт през 2014 година с образа на "добрия олигарх", заради бизнеса му за производство на шоколадови изделия. Петро Порошенко се бори за втори мандат. Според критиците му той не е успял да се справи със ширещата се корупция, няма и ясна стратегия за края на войната. Направи много, за да измъкне Украйна от руското влияние и да я приближи до Запада, изтъкват привържениците му. Свързват го с относителната стабилност в страната.

Според проучванията 50% от украиниците смятат, че след изборите ситуацията ще се подобри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисия към НЗОК поема функциите на Фонда за лечение на деца от 1 април
Комисия към НЗОК поема функциите на Фонда за лечение на деца от 1 април
Приеха окончателно промените в закона за вероизповеданията
Приеха окончателно промените в закона за вероизповеданията