НОВИНИ

Последно поколение томограф заработва от понеделник във ВМА

Последно поколение ядрено-магнитен резонанс ще заработи от понеделник във Военно-медицинската академия в София. Високият клас томограф осигурява изключително качествени изображения, чрез които се откриват тумори, невидими за ехографа. Модерният апарат има и система за ранна диагностика на карцином на простатата.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
22:55, 04.04.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Като 20-годишен лаптоп - така изглежда старият томограф на ВМА, ако се опитаме да го сравним с възможностите на тази технология. Чрез нея се полагат основите на телемедицината у нас. Само интернет е нужен, за да заработи системата за пренос на образи, независимо в коя точка на България.

ген. проф. Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА: Аз лично съм видял още преди 10 години как американците пренасяха образите си от Ирак и от Афганистан и ги интерпретираха в Ландщул в Германия. Още тогава ми беше мечта да го видя и в България. Е, вече е факт.
;

3D фюжън методика позволява след като се запише образ, той да се насложи с ехографско изображение. Така може да се взима биопсия от невидими за ехографа тумори, както и те да бъдат унищожавани.

д-р Владимир Николов - началник на отделение по компютърна и магнитно-резонансна томография, ВМА: Вече видяхме едни коров инсулт на пациент, остър коров инсулт, който с предната технология беше невидим за нас.

Над 60 пациента на ден могат да бъдат изследвани с тази уникална технология.

Това е възможно, защото времето за изследването е намалено наполовина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
70 документални филма представя тазгодишното издание на фестивала Master of Art
70 документални филма представя тазгодишното издание на фестивала Master of Art
Какъв е профилът на българския длъжник ?
Какъв е профилът на българския длъжник ?