НОВИНИ

Бивш министър е обвинен заради АЕЦ "Белене"

И министър от кабинета "Станишев" с обвинение за АЕЦ "Белене". Бившият енергиен министър Петър Димитров вече е обвиняем за безстопанственост заради сделката за продажба на стария реактор, останал от първия строеж на ядрената централа. В понеделник за сключването на договора бяха подведени под отговорност 2- ма бивши изпълнителни директори на НЕК. Според прокуратурата Димитров умишлено не е упражнил контрол върху тяхната работа. А щетата за държавата е за над 77 милиона евро. Подробности разказва Пенка Ангелова.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
09:38, 19.10.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Бившият енергиен министър пристигна в следствието малко след 9 сутринта.

Петър Димитров - бивш министър на икономиката и енергетиката
Предполагам, за да участвам в кандидатпрезидентската кампания. Много е важен този месец за главата на българина и трябва да стигнем до гънките му и да си направи изводи, че виновни са не онези, които от 2009-та до 2013-та не информират Атомстройекспорт, че проектът е спрян, че не бива да се работи по оборудването, не бива да се харчи повече. Аз мисля, че до ден днешен никой не е уведомил официално Атомстройекспорт, че проектът е прекъснат и Атомстройекспорт си е работил по този проект и арбиртажът на тази основа осъди България.
Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор
Негово право е да интерпретира както прецени и да изразява защитна позиция. Прокуратурата не работи заради, преди и по време на изборите ние работим с оглед на доказателствата, независимо какви са другите събития в страната

Прокуратурата твърди, че без насрещни документи са приспаднати разноските и така за реактора са получени половината от договорените 164 милиона евро. Димитров заяви, че оборудването, което е било физически и морално остаряло, е продадено по-скъпо, отколкото е купено.

Петър Димитров - бивш министър на икономиката и енергетиката
20 години никой не ги е продал, защо не ги е продал, понеже да глупави ли?! Няма друг купувач. Атомстройекспорт благоволява да ги купи, тъй като прави проект за България. Прави услуга на България.
Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор
Това дали руската държава е направила на българската услуга чрез своето дружество, няма как да го коментираме, тъй като представлява и част от следствената тайна, но колегите от СГП са абсолютно сигурни, че това е неизгодна сделка с изключително щета.

Арнаудова заяви, че предстоят още обвинения за Белене, но не каза имена и длъжности. Петър Димитров също отказа да прогнозира дали и други министри ще се явят в следствието. Той коментира, че изваждането му от управителния съвет на държавната фирма "Радиоактивни отпадъци" е предварителна служебна присъда.

;

В понеделник прокуратурата обвини двама бивши шефове на НЕК, заради сделка с "Атомстройекспорт" за изкупуване на старото оборудване от централата.

Тогава от държавното обвинение анонсираха, че до края на седмицата се очаква да бъдат подведени под отговорност още длъжностни лица.

Становището на прокуратурата за обвинението на Петър Димитров вижте ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът ще обсъди промени в Закона за акцизите и данъчните складове
Парламентът ще обсъди промени в Закона за акцизите и данъчните складове
Евростат: Половината от младите българи живеят в недобри жилищни условия
Евростат: Половината от младите българи живеят в недобри жилищни условия